Iračke snage oslobodile Ubaydi na putu ka strateški važnom gradu Al-Qaim

1. Nov 2017. | 11:06 | NV
Qaim-Anbar-google-maps-

Iračka armija i šiitske milicije oslobodile su mjesto Ubaydi i sela Novi Ubaydi, Khaseem i Rafidah u svom pohodu na grad Al-Qaim kojeg kontrolišu teroristi ISIL-a. Oslobođena područja nalaze se na 13 kilometara od tog strateški važnog grada, javlja iračka agencija Nina.

Ova operacija u blizini granice sa Sirijom počela je prošle sedmice, a ima za cilj ovladavanje granicom i protjerivanje ISIL-a iz tog dijela Iraka.

Zbog važnosti gradova Al-Qaim i grada Al-Bokmal koji se nalazi sa druge strane iračko-sirijske granice i također je pod kontrolom ISIL-a, ova bitka imaće strateške reperkusije na ukupnu situaciju na Bliskom istoku. O svojevrsnoj trci Damaska i Bagdada sa jedne strane i Sirijskih demokratskih snaga (SDF), koje čine uglavnom sirijski Kurdi i koje podržavaju Sjedinjene Američke Države, ranije smo pisali.

Naime, ukoliko bi iračke i sirijske snage uspjele da ovladaju gradovima Al-Qaim i Al-Bokmal, onda bi na taj način Bagdad i Damask kontrolisali autoput Bagdad – Deir Ezzor, odnosno postojala bi kopnena veza saveznika od Irana do Libana, gdje djeluje šiitski pokret Hezbollah.

Sirijske snage napadaju zapadnom obalom rijeke Eufrat, a SDF napadaju istočnom obalom, i napad je usmjeren nizvodno dolinom ove rijeke. Nasuprot njima iračke snage i šiitske milicije pokušavaju napredovati u pravcu zapada sa obje strane Eufrata i to uzvodno. Područje između ove tri strane drži ISIL i pokušava braniti.

U isto vrijeme, sirijska armija i Hezbollah iz dubine pustinje tokom dva zadnja dana napredovale su nekoliko kilometara u pravcu Al-Bokmala, prenijeli su sirijski mediji.

SDF se u posljednja dva dana sukobio sa ISIL-ovim snagama koje su opkolili na istočnoj obali Eufrata u okolini grada Deir Ezzor i nema izvještaja da su daljnje napredovali ka gradu Al-Bokmal, iako su protekle sedmice ostvarili značajne uspjehe u tom području.

 

NV

Na vrh