Irak: ISIL počeo s gerilskim ratovanjem i nanosi teške gubitke iračkoj vojsci

24. Apr 2017. | 08:00 | NV
ISIL-vojnici

Poraz ISIL u Iraku je pitanje vremena i samo se može izbjeći nekom nepredviđenom situacijom ili političkim dogovorom. Međutim, daleko od toga da će se ISIL predati bez borbe.

Kako prenose irački mediji ISIL je jučer izveo nekoliko smrtonosnih napada širom zemlje. U najvećem od njih, u napadu kod grada Hamam al-Alil u provinciji Ninaveh, specijalne snage ISIL pod imenom “Inghimasi”, ubile su 25 iračkih vojnika.

U drugom velikom napadu, kod aerodroma u gradu Tal Afar, ISIL je ubio 17 pripadnika šiitske milicije, a ranio dodatnih 13.

ISIL-ova agencija Amaq saopštila je i da su ubistva izvedena i pomoću snajpera. Prema Amaqu, između gradova Baiji i Haditah, a koji se nalaze sjeverno od Bagdada, ISIL je usmrtio nekoliko pripadnika pomenutih milicija.

Amaq je dalje saopštio da je ISIL počeo ofanzivnu i provinciji Anbar i da je tamo, blizu Rutbaha, ubijeno 18 pripadnika šiitskih milicija, a 16 iračkih vojnika je zarobljeno kod obližnjeg aerodroma.

Sa druge strane iračka vojska pokušava osloboditi Mosul, a prema procjenama iračke vojske u manjem dijelu grada kojeg kontroliše ISIL nalazi se oko 1 000 terorista koji ne žele da se predaju.

Inače, Mosul potresa teška humanitrna kriza o kojoj mediji za Zapada ne pišu. U bombardovanju američkih vazdušnih snaga civili stradaju u velikom broju, kao i zbog sukoba iračke vojske i ISIL-a. Broj izbjeglih iz Mosula i okoline od početka akcije oslobađanja Mosula prelazi pola miliona ljudi, što je mnogo više nego u bilo kojem drugom iračkom ili sirijskom gradu.

Iračka vojska nakon pobjede u Mosulu svoje djelovanje protiv ISIL-a želi usmjeriti prema iračko-sirijskoj granici koju u najvećoj mjeri kontroliše ISIL.

 

NV

Oznake: > >

Na vrh