Irak: Tal Afar u potpunosti oslobođen od ISIL-a

28. Aug 2017. | 10:20 | NV
tal afar

Iračka vojska i šiitske milicije u potpunosti su od ISIL-a oslobodile grad Tal Afar, koji je bio zadnje veće uporište ISIL-a na sjeverozapadu Iraka, prenose irački mediji.

U munjevitoj akciji Iračana, a koji su bili višestruko brojniji i bolje naoružani, uspjeli su veoma brzo uspostaviti kontrolu nad čitavim gradom koji ima veliku stratešku važnost. Operacije vezane za ovaj grad počele su početkom novembra prošle godine i tada su šiitske milicije zauzele zapadne prilaze gradu, čime su onemogućile ISIL da dobija pomoć iz ostatka Iraka, a sve u cilju priprema za borbu u Mosulu koju je vodila iračka vojska. Međutim, napadi na sam grad trajali su svega desetak dana i očito su bili uspješni.

Iračka vojska je saopštila da su tokom operacije u Tal Afaru uništili preko 60 vozila ISIL-a te su usmrtili preko 180 pripadnika ISIL-a, čiji se pripadnici povlače sjeverno od Tal Afara u predgrađe Al-Ayadia koje je udaljeno nekih devet kilometara od centra grada, prenio je AP.

Ovo je velika pobjeda za iračke vlasti, a koja dolazi samo mjesec dana nakon pobjede u Mosulu, koja je bila teška i iscrpljujuća za iračku vojsku i gdje je gotovo čitav grad uništen, a sama vojska pretrpila velike gubitke.

Kako smo ranije izvještavali Tal Afar je strateški važan grad smješten zapadno od Mosula i mjesecima je odsječen od ostatka snaga ISIL-a. Okončanjem borbi u tom gradu iračka armija i šiitske milicije u punom kapacitetu mogu krenuti ka sirijskoj granici i na taj način ovladati čitavim Irakom.

Tal Afar je smješten oko 150 kilometara od sirijske granice i prema procjenama imao oko 200 hiljada stanovnika (uglavnom Turkmena), mada se smatra da je taj broj danas upola, ili čak tri puta manji zbog izbjeglica koje su napustili grad dolaskom ISIL-a.

ISIL sada kontroliše manju enklavu sjeverno od Tal Afara koja će neminovno pasti u ruke Iračana. Sa druge strane, iračka vojska i šiitske milicije se pripremaju i za završne operacije protiv ISIL-a, odnosno potpuno potiskivanje ISIL-a iz Iraka preuzimanjem kontrole nad cjelokupnom granicom sa Sirijom.

 

NV

Na vrh