Iran i Turska: Nećemo dozvoliti promjene granica na Bliskom istoku

4. Oct 2017. | 21:34 | NV
7fbc6a76-ef99-4161-9639-0ba531dde2aa

Predsjednik Irana Hassan Rouhani i turski predsjednik ReceoTayip Erdogan izjavili su danas da neće dozvoliti promjenu granica na Bliskom istoku poslije nedavnog referenduma o nezavisnosti iračkog Kurdistana, prenosi Beta.

I Iran i Turska su se protivili referendumu Kurda u Iraku, održanom 23. septembra, i poslali su vojnike na svoje granice s iračkim Kurdistanom. Iračka vlada također je bila protiv tog glasanja.

“Nećemo prihvatiti mijenjanje granica u regionu. Turska, Iran i Irak nemaju drugi izbor nego da preduzmu ozbiljne i neophodne mjere za zaštitu svojih strateških ciljeva u regionu”, rekao je Rouhani na zajedničkoj konferenciji za medije s Erdoganom u Teheranu.

Erdogan je rekao da će “ovakav razvoj situacije izolovati kurdsku regionalnu vladu”.

“Naša odlučnost po ovom pitanju je jasna. Što se nas tiče, taj referendum je nelegitiman. Nijedna zemlja osim Izraela ga ne priznaje, a nijedna odluka donijeta poslije razgovora s (izraelskom obaveštajnom službom) Mosadom ne može da bude legalna”, naveo je turski predsjednik.

On je dodao da će “od ovog trenutka biti preduzeti odlučniji koraci”, ali to nije pojasnio.

Neobavezujući referendum iračkih Kurda, na kojem je više od 90 posto izašlih glasalo za nezavisnost od Iraka, neće odmah dovesti do nezavisnosti te autonomne kurdske oblasti, čiji lideri navode da će koristiti to glasanje da izdejstvuju pregovore koji bi na kraju doveli do stvaranja njihove nezavisne države.

To je bio znak za uzbunu u Bagdadu, čija je vlada odlučna da spriječi razbijanje Iraka, kao i u Teheranu i Ankari, koji strahuju da će referendum iračkih Kurda podstaći slične ambicije kurdske populacije u njihovim državama, zaključuje Beta.

Dva predsjednika su istakla svoja nastojanja da Bliski istok učine stabilnim regionom i da će njihove dvije države biti sidro te stabilnosti, prenosi iranski mediji.

Govoreno je i borbi protiv terorizma. Rouhani je istakao da se treba boriti protiv “Daesha, Al Nusre i PKK”, prenosi Press TV.

Turski predsjednik je rekao da je cilj podići obim trgovine Irana i Turske sa 10 na 30 milijardi dolara.

 

NV / foto IRNA

Na vrh