Iran lansirao satelit domaće proizvodnje, SAD taj čin vide kao provokaciju

28. Jul 2017. | 09:24 | NV
raketa tasnim

Iran je lansirao novi satelit domaće proizvodnje, prenosi Press TV. Satelit je lansiran pomoću rakete “Simorgh” (Ptica) iz svemirskog centra “Imam Homeini”, čime je ujedno obilježeno otvaranje ovoga centra.

Navedena raketa može ponijeti satelit u težini do 250 kilograma na udaljenost od 500 kilometara od tla, prenosi agencija Tasnim.

Iran je i ranije lansirao satelite. Tokom 2009. godine lansiran je satelit pod nazivom “Omid” (Nada), zatim je u februaru 2010. lansirana i biokapsula sa živim bićima pomoću rakete “Kavoshgar-3” (Istraživač-3) te 2015. godine satelit domaće proizvodnje “Fajr” (Zora) koji emituje visokokvalitetne fotografije objekata na Zemlji, podsjeća Press TV.

 

SAD: Lansiranje je provokacija

Sjedinjene Američke Države smatraju da je iransko lansiranje satelita odmah nakon što su im od strane Washingtona uvedene sankcije zbog balističkog programa – provokacija. Ovo je izjavila glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert.

“Mi ovo smatramo provokativnom akcijom”, rekla je glasnogovornica Heather Nauert i dodala da je moguće da je ovim činom Iran prekršio Rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (VS UN), prenosi Press TV.

VS UN je donijelo “Rezoluciju 2231” u julu 2015. godine u kojoj stoji da se Iranu zabranjuje “poduzimanje bilo kojih aktivnosti sa balističkim raketama sposobnim da nose nuklearno oružje, uključujući lansiranja raketa zasnovana na tehnologiji balističkih raketa.”

Iran pak smatra da oni ne krše ovu rezoluciju jer rakete nisu namjenjene za nošenje nuklearnog oružja, već ih koriste u civilne svrhe.

 

NV / foto Tasnim

Na vrh