Iran nazvao saudijskog princa djetinjastim, nakon što je on ajatolaha nazvao Hitlerom Bliskog istoka

24. Nov 2017. | 22:43 | NV
qasemi

Iran je večeras odgovorio na ocijenu saudijskog prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana da je iranski vrhovni vjerski lider Ali Khameneiji novi Hitler Bliskog istoka, označivši princa “slabim i djetinjastim”.

“Niko na svijetu i u međunarodnoj areni ne vjeruje princu zbog njegovog nezrelog ponašanja i kolebljivih ocijena”, naveo je portparol Ministarstva vanjskih poslova Irana Bahram Qasemi u zvaničnom odgovoru emitovanom na državnoj televiziji.

Dodao je da je princ Bin Salman “odlučio da slijedi put čuvenih diktatora iz regiona i trebalo bi dobro da razmisli o njihovoj sudbini”, prenijele su agencije.

“Greške avanturističkog saudijskog prestolonasljednika, od kojih je najnovija skandalozna intervencija u libanske unutrašnje poslove, prouzrokovale su problem čak i za njihove tradicionalne saveznike”, dodao je portparol misleći na iznenadnu ostavku premijera Libana Saada Haririja objavljenu 4. novembra u Rijadu i povučenu skoro tri sedmice kasnije.

Bin Salman koji je također saudijski ministar odbrane, ocijenio je da je “potrebno suprotstaviti se” ekspanziji Islamske Republike Irana.

“Naučili smo od Evrope da smirivanje ne djeluje. Ne želimo novog Hitlera u Iranu da se ponovi na Bliskom istoku ono što se desilo u Evropi”, rekao je on u intervjuu za The New York Times.

Početkom ovog mjeseca Iran je ocijenio da je Saudijska Arabija napravila grešku odabravši SAD i Izrael umjesto Irana.

Mladi ministar odbrane teži da izgradi koaliciju protiv Irana uz podršku predsjednika Donalda Trumpa za koga tvrdi da je “prava osoba u pravo vrijeme”.

 

NV / Beta

Na vrh