Iran odbacio američke pritiske, traži uzajamno poštovanje

19. Feb 2017. | 21:45 | NV
image

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif odbacio je danas nove pritiske iz SAD i rekao da njegova zemlja nije pogođena prijetnjama ali da dobro reaguje na uzajamno poštovanje.

Predsjednik SAD Donald Trump više puta je kritikovao nuklearni sporazum iz 2015. godine između Irana i šest svjetskih sila, uključujući i SAD, prema kome je Teheran prihvatio da ograniči obogaćivanje uranijuma u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija, ali nije rekao šta planira da uradi po tom pitanju.

Trumpova administracija upozorila je Iran oko nedavne probe balističke rakete i uvela nove sankcije za više od dvadeset iranskih kompanija i pojedinaca.

“Iran ne odgovara dobro na prijetnje”, rekao je Zarif na bezbjednosnoj konferenciji u Minhenu, godišnjem skupu vodećih diplomata i bezbjednosnih zvaničnika koji se danas završava.

“Ne reagujemo dobro na prinudu. Ne reagujemo dobro na sankcije ali vrlo dobro reagujemo na uzajamno poštovanje. Mi vrlo dobro reagujemo na dogovore o postizanju uzajamno prihvatljivih scenaija. Iran je nedotaknut prijetnjama”, rekao je Zarif.

On je ismijao koncept strogih sankcija, koje su, po njegovim riječima samo rezultirale time da je Iran nabavio hiljade novih centrifuga za obogaćivanje uranijuma.

Upitan koliko bi vremena trebalo da Iran proizvede nuklearno oružje ako bi htio Zarif je odgovorio: “Mi nećemo proizvoditi nuklearno oružje i tačka. Prema tome biće potrebna vječnost da Iran proizvede nuklearno oružje.

 

 

NV / Beta / foto iran-daily.com

Na vrh