Iran odbacio izjave Saudijske Arabije i Malezije

3. Mar 2017. | 10:00 | NV
qassemi

Saudijski kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud je na diplomatskoj turneji u Aziji i ima u planu da obiđe veliki broj važnih političkih adresa.

Tokom njegovog boravka u Maleziji, Rijad i Kuala Lumpur su “izrazili zabrinutost zbog iranskog mješanja u unutrašnje stvari u regionu”, prenosi Press TV.

Ta izjava nije se dopala službenom Teheranu, pa je se oglasio glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Bahram Qassemi.

Qassemi je rekao da je takav stav “obmanjujući” i da je to “nepravilno i potpuno lažno” te da je to dio saudijske kampanje protiv Irana. Zatim je dodao da “kulturni uticaj i prisustvo zemlje ima korijene u historiji, kulturi i civilizaciji”, a to se “ne može postići pomoću vojske, ekonomije ili putem političke poluge.”

Dodao je i još da su “principi politike Islamske Republike Iran, kao efektivne i miroljubive države, bazirani na obostranom poštovanju i politici nemiješanja u unutrašnje stvari drugih država.”

Podsjetimo, komunikacija ove vrste, između Teherana i Rijada, traje godinama, budući da jedni druge vide kao glavne rivale za uspostavljanje dominacije nad Bliskim istokom.

 

NV

Na vrh