Iran odbija nove uslove o nuklearnom sporazumu

18. Oct 2017. | 07:59 | NV
velayati

Iran je upozorio evropske vlade protiv pokušaja nametanja novih uslova oko nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

“Evropljani nemaju pravo da kažu: prihvatamo sporazum, ali moramo da pričamo o iranskom prisustvu (na Bliskom istoku). Reći da prihvataju sporazum, ali da mora da se pregovara o iranskom prisustvu u regionu, ili o iranskoj raketnoj odbrani, je postavljanje uslova i to je potpuno neprihvatljivo”, rekao je savjetnik za vanjsku politiku vrhovnog iranskog lidera Ali Akbar Velajati.

Velajati je na konferenciji za novinare naveo da prilikom pregovora u Beču 2015. godine nisu postavljani uslovi i da “dogovoreno mora biti sprovedeno”.

On je dodao da Iran “ima pravo da sarađuje sa svojim susjedima”.

Prema saopštenju Jelisejske palate, francuski predsjednik Emmanuel Macron je u petak u razgovoru sa svojim iranskim kolegom Hassanom Rouhanijem “iznio uvjeravanja o posvećenosti Francuske dogovoru iz Beča”, iako je američki predsjednik Donald Trump istog dana prijetio da će se SAD “svakog trenutka” povući iz dogovora.

Macron je ipak “podsjetio” Rouhanija na određene “uslove za ispunjavanje ciljeva (sporazuma) u narednim mjesecima”, navodi se u saopštenju.

Jelisejska palata je navela da je Macron insistirao na “dijalogu i napretku na poljima koje sporazum iz 2015. godine ne pokriva, ali koja su fundamentalna u trenutnom strateškom kontekstu, posebno zabrinutosti oko iranskog raketnog programa i regionalne bezbjednosti”.

U saopštenju se navodi da je francuski lider izrazio “želju da sa Iranom radi na trajnom političkom rješenju krize” u Siriji, gdje se nalaze iranski vojni savjetnici i borci koji pomažu vladi predsejdnika Sirije Bashara al-Assada.

 

NV / Beta

Na vrh