Iran predstavio napredni tenk iz vlastite proizvodnje

13. Mar 2017. | 11:01 | NV
karrar

Proizvodnja naprednog i efikasnog oružja veliki je poduhvat za mnoge države i zahtjeva ogormno znanje da se ono napravi. Velike vojne sile su upravo sile zato što imaju znanje da stvaraju kompleksne borbene sisteme i napredna oružja.

Iz Irana tvrde da su oni napravili baš jedan takav tenk.

Naime, prema pisanju agencije Fars, Iran je jučer predstavio moderni tenk proizveden u Iranu. Tenk nosi ime “Karrar”.

Kako piše pomenuta agencija tenk je jučer pušten i u masovnu proizvodnju.

“Tenk se može takmičiti sa najnaprednijim tenkovima u svijetu u tri glavne oblasti: snaga, preciznost i mobilnost kao i u održavanju i dugotrajnosti na bojnom polju”, rekao je iranski ministar odbrane general Hossein Dehqan.

Prema njegovim riječima tenk je opremljen sa elektro-optičkim kontrolim sistemom, laserskim daljinomjerom, balističkim kompjuterom i ima mogućnost da pogađa statične i mete u pokretu i danju i noću, ali i sposobnost da ispaljuje navodeće projektile.

Dehqan je istakao da tenk ima sposobnost i da se kreće kroz jame i rijeke, ali i da ima mogućnost da se kreće ispod površine vode te da je opremljen navigacijom i komunikacionim sistemima koji su otporni na elektronsko ratovanje.

Tenk je otporan i na različita protivtenkovska oružja, istakao je Dehqan.

Međutim, ono što je posebno privuklo pažnju mnogih jeste tvrdnja iranskog generala Kioumarsa Heidarija koji je krajem prošle godine izjavio da je tenk “Karrar” ako ne bolji, onda barem jednako kvalitetan kao ruski tenk T-90-. Tvrdnju je ponovio i Dehqan.

Podsjetimo, T-90 je, uz novi T-14 Armata, najbolji ruski tenk, a koji ima nekoliko svojih verzija. Tenk se pokazao veoma uspješnim u borbama u Siriji, ali i na drugim testiranjima.

Da li je iranski tenk zaista toliko dobar za sada jedino znaju u Iranu. Ali ako uporedimo ovo iransko postignuće sa prijeđašnjim slučajevima onda možemo reći da je Iran više puta do sada na osnovu ruskih oružja razvijao modernije verzije istog. Uostalom, da “Karrar” izgleda kao ruski tenk T-90MS, primjetio je i ruski RT donoseći vijest o iranskom tenku.

RT je polovinom novembra pisao da su Iran i Rusija u pregovorima oko kupovine oružja u vrijednosti od 10 milijardi dolara. Rusi bi za taj novac Irancima isporučili sisteme S-300, tenkove T-90, artiljerijske sisteme i nekoliko vrsta aviona. Prije nekoliko sedmica Iranu su isporučeni sistemi S-300 i uspješno testirani.

 

NV

Na vrh