Iran: Proizveli smo najjaču nenuklaernu bombu na svijetu, imamo dokaze da su SAD pomagale ISIL

19. Sep 2017. | 11:59 | NV
hajizdeh

Iran je usred sve većih napetosti s SAD-om oko razvoja nuklearnog programa objavio da je proizveo “Oca svih bombi (FOAB), najjače nenuklearno oružje na svijetu”, prenosi Index.hr.

General i komandant zrakoplovstva Iranske revolucionarne garde Amir Ali Hajizadeh izjavio je jučer za državnu novinsku agenciju FARS: “Ove bombe su nam na raspolaganju za ispaljivanje iz aviona i vrlo su destruktivne”. General je također naveo da je FOAB težak 10 tona te da je jači od MOAB-a, čija je eksplozija jednaka eksploziji 11 tona TNT-a te ima radijus od oko 2 kilometra.

Ruska vojska je prije deset godina objavila da je testirala FOAB, “najmoćniju nenuklearnu bombu na svijetu”, ali američki stručnjaci poriču da se radi o oružju koje bi bilo jače od njihove “Majke svih bombi” (MOAB-a) koju su oni nedavno bacili na Afganistan.

Iransko saopštenje dolazi nakon novih sankcija koje su Sjedinjene Američke Države uvele Iranu.

Iran je ranije izrazio spremnost da odgovori na američke sankcije.

Pomenuti iranski general je saopštio da je se Iranska revolucionarna garda (IRGC) infiltrirala u američke komandne centre i da su tamo došli do informacija da su SAD pomagale ISIL u Iraku i Siriji te da će Iran objaviti te informacije kada dobiju zeleno svijetlo – vjerovatno aludirajući na političko i vjersko rukovodstvo Irana, prenosi RT pozivajući se na Press TV.

Iran je i ranije optuživao SAD da pomažu ISIL, a tu su optužbu ponovili u junu kada je u terorističkom napadu u Teheranu ISIL ubio 17 Iranaca. Tada je Iran ISIL opisao kao “posrednike” u ratu protiv Irana, prenosi RT. Iran je za napad tada teretio i Saudijsku Arabiju.

SAD su svaki put odlučno odbacivale optužbe da su pomagale ISIL na bilo koji način.

 

NV

Na vrh