Iran, Rusija i Turska žele stvoriti sigurne zone u Siriji i osigurati prekid borbi

5. May 2017. | 08:00 | NV
garantors-states-astana

Na sirijskim mirovnim pregovorima koji se održavaju u u Astani, u glavnom gradu Kazahstana, diplomati Irana, Ruske Federacije i Turske načinili su zajednički dokument koji bi trebao biti osnova za rješavanje sirijske krize.

Prema dokumentu koji se pojavio u medijima, ove tri države se pojavljuju kao “garanti” provedbe plana o prekidu sukoba u određenim dijelovima Sirije.

U dokumentu se koristi termin “zone deeskalacije”, a one će biti smještene u Latakiji, Idlibu, Halepu, Istočnoj Ghouti, Homsu, Hami te u južnom dijelu Sirije u provincijama Deraa i Al-Quneitra.

Na ovim lokacijama, koje su smještene u gotovo svim dijelovima Sirije, predviđa se prekid svih borbenih dejstava svih strana koje prihvate primirje, a države garanti će osigurati da se u ta mjesta dostavi sva potrebna humanitarna i medicinska pomoć, zatim obnovi potrebna infrastruktura (prevashodno snabdijevanje vodom i električnom energijom) te omogući izbjeglicama da se vrate u svoje domove.

Za provedbu i nadgledanje ovoga sporazuma biće postavljeni kontrolni punktovi sa obje strane linije razdvajanja zaraćenih strana.

Sa druge, strani garanti ovoga sporazuma se obavezuju da će se boriti protiv terorističkih grupa ISIL-a i Al-Qaide te svih grupa koji s njima surađuju unutar i van deeskalacionih zona.

Ruska agencija Tass prenosi da je sirijska vlada već pristala na ponuđeni tekst sporazuma iza kojeg stoje Iran, Rusija i Turska.

Sirijska agencija Sana prenosi da je Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Staffan de Mistura potpisani memorandum ocijenio kao “korak u pravom smjeru ka konsolidaciji prekida neprijateljstava.”

Sada se očekuje da se sirijska opozicija očituje o prijedlogu. Jedan od predstavnika opozicije tražio je potpuno odstranjivanje Irana iz Sirije, ali očigledno da to nije prihvaćeno, dok je ovakav tekst sporazuma ponuđen.

Pomenuti prijedlog garantuje mir i sigurnost za najveći broj Sirijaca, dok je sporazumom predviđeno da za terorističke grupe (kako u dokumentu stoji, one koje je kao terorističke okarakterisalo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija) nema mjesta u Siriji.

Da li će sirijska opozicija prihvatiti ponuđene prijedloge Irana, Rusije i Turske ostaje da se vidi, odnosno da li će se “umjerena” sirijska opozicija odvojiti od Al-Qaide (u Siriji poznata i pod imenom Al-Nusra Front, a kasnije i Hayat Tahrir Al-Sham), budući da u mnogim dijelovima Sirije djeluju zajedno protiv vladinih snaga.

Prihvatanjem sporazuma “umjerena” sirijska opozcija bi bila pošteđena ratovanja, čime bi se spasili životi mnogih Sirijaca sa obje strane fronta.

Sirijska vlada, ali zemlje garanti, prekidom vatre bi dobili mogućnost da se fokusiraju na borbu protiv ISIL-a i Al-Qaide u Siriji.

Uspostavom prekida vatre, objasnili su ruski diplomati ranije, prešlo bi se u fazu političkog rješavanja krize u Siriji.

 

NV / foto Sana

Na vrh