Iran uspješno testirao novu raketu, a Trump poručio da su sve opcije na stolu

2. Feb 2017. | 22:16 | NV
irana raketa

Ministar odbrane Irana Hossein Dehqan izjavio je da je njegova zemlja uspješno testirala balističku raketu, ali da ovim činom nije prekršila sporazum kojeg je Iran postigao sa svjetskim silama o nuklearnom programu Irana, prenosi Press TV.

On je naglasio da je testiranje raketa obavljeno unutar odbrambenog programa Irana te da Iran neće dozvoliti niti jednoj državi da se upliće u njihov odbrambeni program.

Oglasio se i američki predsjednik Donald Trump, koji je rekao da su sada „sve opcije na stolu“, govoreći o američkom odnosu prema Iranu i odgovarajući na pitanje da li će Sjedinjene Američke Države pokrenuti vojnu operaciju protiv Irana, prenosi isti izvor.

Podsjetimo, Iran godinama uspješno razvija različite vrste raketa, a neke od njih imaju domet i od nekoliko hiljada kilometara. Krajem januara Iran je testirao raketu srednjeg dometa, a SAD su ih optužile da krše dogovor postignut sa međunarodnom zajednicom. Kako je Trump izrazito proizraelski nastrojen, može se reći da odnos SDA prema Iranu u narednim godinama može biti posmatran kroz tu vizuru. U svoj predizbornoj kampanji Trump je više puta osudio Baracka Obamu da je postigao sporazum sa Iranom na štetu Izraela.

 

NV

Na vrh