Iranski cargo avioni sa hranom sletili u Katar

11. Jun 2017. | 14:09 | NV
mapa perzijski zaliv

Agencija AFP javlja da je najmanje pet cargo aviona iz Irana sletilo u Katar, donoseći potrebnu hranu za tu državu.

To je drugi put u sedam dana da je Iran poslao namirnice koje trebaju stanovništvu Katara i koje je ranije, prije sukoba sa okolnim arapskim državama, dobijao iz drugih država.

“Do sada je pet aviona sa hranom, poput voća i povrća, poslato u Katar, a svaki od njih nosi 90 tona tereta, dok će još jedan avion biti poslan tokom dana”, rekao je za agenciju Tasnim glasnogovornik kompanije Iran air Shahrokh Noushabadi.

Ovaj zvaničnik nije precizirao da li se radi o iranskom izvozu ili pomoći Kataru, ali je dodao da će Iran “nastaviti sa dostavom dok ima zahtjeva”.

Iz Irana su ranije poručili Kataru da su spremni u tu državu dopremati sve potrebne namirnice, kako avionskim saobraćajem tako i brodovima.

 

Šef diplomatije UAE: Tragično i komično je da Katar pomažu nearpaske države

Povodom najave Irana i Turske da su spremne pomoći Kataru, prije tri dana se oglasio ministar vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata Anwar Gargash preko Twitter profila. On je napisao da je “tragično i komično” da Katar pomažu dvije nearapske države, prenio je portal Al Arabiya.

Saudijska Arabija, UAE i Egipat, a uz podršku Donalda Trumpa i njegove administracije, pokrenuli su diplomatsku ofanzivu protiv Katara, tereteći tu državu da finansira terorističke grupe širom svijeta i da sarađuje sa šiitskim Iranom.

Ove arapske države Kataru zamjeraju finansiranje Muslimanske braće, koju su pomenute tri arapske države proglasile terorističkom organizacijom, a iz administracije Donalda Trumpa je poručeno još prije nekoliko mjeseci da i SAD rade na tome da ovu organizaciju proglase terorističkom.

Katar je odbacio navode da finansiraju terorističke organizacije, a prije dva dana je katarski ministar vanjskih poslova Sheikh Mohammed bin Abdulrahman al-Thani izjavio da oni “nisu spremni predati i nikada neće biti spremni predati nezavisnost svoje vanjske politike”, govoreći o saradnji sa Iranom, Muslimanskom braćom i Hamasom, prenio je RT.

 

NV

Na vrh