ISIL izgubio kontrolu nad dva važna grada

4. Jun 2017. | 19:51 | NV
Iraqi soldier

Teroristi ISIL gotovo dva mjeseca su u stalnom povlačenju i gube teritorije koje su nekad kontrolisali.

Ofanziva sirijskih Kurda okupljeni u Sirijske demokratske sngae (SDF) koje podržavaju Sjedinjene Američke Države, ofanziva iračke vojske i iračkih šiitskih milicija, te na kraju ofanziva sirijske vojske i njenih saveznika, naprosto lome otpor ISIL-a i svakim danom ga potiskuju u granični prostor između Sirije i Iraka te u centrlani dio Sirije.

 

Borbe u provinciji Halep

Elitna jedinica sirijske armije “Tigrovi”, koja je najuspješnija jedinica sirijske armije u borbi protiv ISIL-a, danas je uspostavila punu kontrolu nad gradom Maskanah, a koji je posljednje uporište ISIL-a u provinciji Halep. ISIL sada u ovoj provinciji kontroliše određeni broj sela i nenaseljena područja, ali je jasno da se ni tamo neće dugo zadržati ukoliko sirijska armija odluči nastaviti ofanzivu u tom smjeru.

Ofanziva “Tigrova” pokazala je da ISIL nije u stanju braniti manja mjesta u kojima nema mnogo civila. U ofanzivi koja je počela u januaru ove godine, ISIL je u provnciji Halep izgubio nekoliko hiljada boraca i na stotine borbenih vozila, prenijela je sirijska agencija Sana.

Pored dobro obučenih i naoružanih sirijskih vojnika, ruska avijacija devastira ISIL u ovom dijelu Sirije.

 

Borbe za iračko-sirijsku granicu

Iračka šiitska milicija Hashd Al-Sha’abi je danas uspostavila punu kontrolu nad iračkim gradom Ba’aj, čime je dodatno učvrstila svoje prisustvo u blizini iračko-sirijske granice.

Kontrola nad ovim iračkim gradom biće polazna tačka za daljnje operacije uz državnu granicu, u namjeri da se ISIL u Iraku odvoji od ISIL-a u Siriji, čime bi ISIL izgubio mogućnost slanja pojačanja i zaliha na terotorijama koje kontroliše.

 

NV

Na vrh