ISIL napao zgradu iranskog parlamenta

7. Jun 2017. | 15:34 | NV
Iranian President Hasan Rouhani, bottom center, speaks during a parliament session to defend the nominees for the three remaining ministries of his cabinet in Tehran, Iran, Sunday, Oct. 27, 2013. Iran’s parliament has rejected a close ally of Rouhani for a ministerial post. In a vote Sunday, 141 out of 261 lawmakers present voted against Reza Salehi Amiri, who Rouhani nominated as sports and youth minister. (AP Photo)

Jutros je ISIL napao zgradu iranskog državnog parlamenta (Medžlis) i turbe imama Homeinija. U napadu je ubijeno deset osoba, a 42 je ranjeno, prenosi Press TV.

Napad su izvele četiri osobe, koje su obučene u žensku odjeću ušle u zgradu na ulazu za goste parlamenta. Druga grupa je napala turbe.

ISIL je preuzeo odgovornost za napad, a ISIL-ova agencija Amaq je objavila video na kome se vidi terorista koji u kancelarijama parlamenta ubija zaposlene.

Arapske stranice prenose da je terorista govorio arapski sa persijskim dijalektom i rekao “da li ste ikada pomislili da ćemo mi nestati? Došli smo da ostanemo, uz Allahovu dozvolu.”

Prema različitim informacija jedan terorist se raznio bombom, dvojica su uhapšena.

IRNA je prenijela informaciju iz iranskog ministarstva policije u kojoj se kaže da je nekoliko timova teorista ušlo u Teheran.

Predsjednik iranskog parlamenta Ali Larijani napad je opisao kao “kukavički”.

 

NV / foto NAP

Na vrh