ISIL napreduje u Deir Ezzoru i ozbiljno ugrožava desetine hiljada civila

16. Jan 2017. | 21:11 | NV
deir

Dramatične vijesti stižu iz Sirije, iz grada Deir Ezzor, koji je već godinama u okruženju ISIL-a i na koji ISIL napada svim raspoloživim sredstvima.

Kako prenosi portal Al Masdar News, ISIL je danas nakon vala napada bombašima samoubicama, uspio ovu vladinu enklavu podijeliti na dva dijela, čime pritisak na tamošnje stanovništvo raste.

Isti izvor kaže da su sirijske i ruske zračne snage izvele desetine zračnih napada, ali ni to nije bilo dovoljno da se zaustavi napredak terorista ISIL-a.

Dalje, piše ovaj portal, ISIL napada na grad sa 14 hiljada boraca kojima je obećana žena i kuća ukoliko ovladaju ovim sirijskim gradom.

Sirijske snage pokušavaju da vrate izgubljene položaje.

Podsjetimo, ovaj grad smješten oko 450 kilometara sjeveroistočno od Damaska i godinama sa ostatkom svijeta ima samo zračnu vezu. To je jedina veza i linija opskrbe za preko 220 hiljada ljudi. Protekle godine ovaj grad je došao u žižu interesovanja medija, kada su američki avioni bombardovali položaje sirijske armije u ovom gradu. SAD je tvrdila da se radi o grešci, a sirijska strana da je napad planiran i kordinisan sa ISIL-om. Deir Ezzor je grad naseljen uglavnom sunitima.

Zašto o gradu koji je pod opsadom ISIL-a godinama mediji sa Zapada ne pišu, pitanje o kome treba razmisliti.

 

NV / foto Google Maps

Oznake:

Na vrh