ISIL-ov glavni grad Raqqa ozbiljno ugrožen: Kurdi na pet kilometara od grada

11. Feb 2017. | 08:01 | NV
raqqqa

Sirijske demokratske snage (SDF) koje su sačinjene uglavnom od sirijskih Kurda i imaju podršku Sjedinjenih Američkih Država, nalaze se samo na pet kilometara od grada Raqqa, koji je de facto glavni grad terorista ISIL-a.

Jučer su Kurdi iznenada napredovali više od deset kilometara u dubinu teritorije koju kontroliše ISIL, zauzevši silose kod Shanina, zatim mjesta i sela Jisr Shanina, Shanina, Tall Mahlas i Mahran, prenosi portal Al Masdar News.

Kurdske snage su objavile i video u kome se vidi kako ISIL-ov vojnik vrši samoubilački napad, ali ni to nije omelo Kurde da ostvare ovaj značajni napredak.

Podsjetimo, prije nekoliko dana Kurdi su od nove američke administracije dobili borbena vozila za borbu protiv ISIL-a, što je prvi put tokom sirijskog rata da su dobili tu vrstu pomoći od SAD. Prije dva dana, iz američke vojske je saopšteno da će “Raqqa za nekoliko sedmica biti izolovana”, odnosno da će Kurdi uz pomoć američke avijacije i američkih vojnika (savjetnika) koji se bore zajedno sa Kurdima, ISIL-u u Siriji zadati najteži udarac do sada.

Govoreći o SDF-u i ostalim naoružanim grupama, mora se istaći da je SDF i sirijska armija u nekoj vrsti čudne saradnje. Rijetko kada se sukobljavaju (to su više incidenti), ali rijetko kada i zajednički ratuju protiv drugih grupa. Druge frakcije Kurda su bliže Damasku, pa su u bici za Halep podržavale sirijske snage te su istočno od samog Halepa sirijskoj armiji predali kontrolu nad značajnim dijelom terena, a odakle je sirijska armija mogla krenuti u ofanzivu protiv ISIL-a ka gradu Al Bab. Sa druge strane, SDF se sukobljava sa svim ostalim sirijskim naoružanim grupama (baš kao i sirijska armija), uključujući i one koje podržava Turska na sjeveru Sirije.

 

NV

Na vrh