ISIL pred porazom u Raqqi, sirijska vojska pred gradom Al-Mayadeen

6. Oct 2017. | 07:59 | NV
Army-1

Siloviti napadi sirijskih Kurda i sirijske armije i njenih saveznika u Siriji, te operacije šiitskih milicija i iračke vojske u Iraku, dovele su ISIL posljednjih mjeseci u potpunu defanzivu i promjenu taktike ratovanja te terorističke grupe.

Sirijske demokratske snage (SDF), koje podržavaju Sjedinjene Američke Države, saopštile su da kontrolišu više od 80% grada Raqqa, koji je bio proklamovani glavni grad ISIL-a. Iz SDF-a je poručeno da je samo pitanje dana kada će otpor ISIL-a u tom gradu konačno biti slomljen. SDF je toliko uvjeren u pobjedu da su dio svojih jedinica iz tog grada prebacili na istok Sirije u namjeri da osvoje naftna polja koja kontroliše ISIL, a koja želi preuzeti i sirijska vlada. Sa druge strane, ISIL-ova novinska agencija Amaq je prenijela da je ISIL unutar grada pokrenuo najveću ofanzivu do sada i da su u zadnja dva dana imali određene uspjehe.

Posao za sirijsku armiju je mnogo teži, budući da se operacije odvijaju uz rijeku Eufrat i u širokom pustinjskom prostoru te da ISIL više nema mnogo mjesta za povlačenje, budući da se teritorij koji kontrolišu veoma brzo “topi” pred ofanzivama koje provode službeni Damaska i Bagdad, a sve uz podršku Rusije i Irana.

Sirijska armija, prenosi sirijska agencija Sana, sada je na ulazima u grad Al-Mayadeen koji je poslije odsjecanja Raqqe od ostatka ISIL-ovih snaga postao de facto glavni grad za funkcionisanje ISIL-a. Grad se nalazi na obali Eufrata i ima veliku stratešku važnost jer je smješten u blizini granice sa Irakom, a u njegovoj okolini se nalaze velika naftna polja.

Da je Al-Mayadeen važan grad za ISIL pokazuje i broj američkih zračnih napada na taj grad u proteklih nekoliko mjeseci. Tada su američki zvaničnici saopštavali da su tamo usmrtili neke od najistaknutijih lidera ISIL-a, poput njihovog ministra finansija.

Sana dalje navodi da je sirijska armija na samo pet kilometara od južnih dijelova grada (neki izvore navode da je sirijska armija prišla na dva kilometra) i da je u borbama za sela Tal Shehab and al-Laj usmrtila 20 pripadnika ISIL-a i 13 ranila. U izvještaju se dodaje da sirijska armija priprema i sam napad na grad te da artiljerija sirijske vojske već djeluje prema gradu.

Prethodno je ruska armija iz podmornica u Mediteranskom moru raketama Kaliber napala na polažaje ISIL-a u ovom dijelu Sirije. Prema izvještajima ruskih medija radilo se o najmanje deset raketa koje su pogodile mete.

I sa druge strane granice, u Iraku, ISIL trpi gubitke u borbama oko grada Riyad, a poslije potpunog poraza u bitkama za grad Hawiju. U Iraku ISIL gubi mnogo brže nego u Siriji, budući da je linija fronta manja i da do izražaja dolazi brojnost i efikasnost šiitskih milicija i iračke vojske.

U skladu s ovakvim razvojem situacije ISIL se odlučio za napade manjih grupa svojih vojnika na ciljeve u centralnom dijelu Sirije. Naime, već nekoliko dana ISIL na taj način napada lokacije uz cestu Palmira – Deir Ezzor i ozbiljno prijeti strateški važnom gradu Suknah, a na taj način i glavnoj opskrbnoj ruti za sirijsku armiju koja vodi operacije u okolini Al-Mayadeena.

 

NV / foto Sana

Na vrh