ISIL se povukao iz Palmire

11. Dec 2016. | 08:38 | NV
SAA-tank-Palmyra

Jučer je ISIL u silovitom i iznenadnom napadu došao da samih kapija Palmire, pa je, prema izvještajima medija, sirijska armija počela sa evakuacijom civila iz tog grada.

Međutim, jutros stižu vijesti da je ISIL bio primoran na povlačenje, nakon što su sirijskoj armiji pristigla pojačanja i nakon što su ruski i sirijski avioni žestoko napali na položaje terorista ISIL-a.

Tanjug piše, pozivajući se na Sirijski opservatoriji za ljudska prava, da su se pripadnici Islamske države (IS) povukli u zoru iz sirijskog grada Palmire poslije snažnih ruskih vazdušnih udara, samo nekoliko sati nakon što su ponovo ušli u taj drevni grad odakle su protjerani prije devet mjeseci.

“Intenzivni ruski udari od prošle noći istjerali su IS iz Palmire, nekoliko sati nakon što su džihadisti preuzeli kontrolu nad gradom”, rekao je Rami Abdel Rahman iz Sirijske opservatorije, sa sjedištem u Londonu, javlja AFP.

U vazdušnim napadima ubijen je veliki broj džihadista u tom pustinjskom gradu u centralnoj Siriji, dodao je Abdel Rahman, ne precizirajući koliko ih je tačno ubijeno.

Prema pisanju portala almasdarnews.com sirijska armija je prešla u ofanzivu i pokušava protjerati ISIL i iz okolice Palmire, kao i da u isto vrijeme ISIL ponovo pokušava pokrenuti novu ofanzivu.

 

NV / foto almasdarnews.com

Na vrh