ISIL zauzeo Palmiru nakon povlačenja sirijske i ruske vojske

12. Dec 2016. | 08:01 | NV
ISIS-warbooty-in-Palmyra-696x391

Jučer su iz sata u sat stizale informacije iz Palmire. Često su bile kontradiktorne i nejasne, međutim već danas se može reći da je Plamira ponovo u rukama terorista ISIL-a.

To potvrđuju snimke koje su napravili pripadnici ISIL-a, a prenijela ISIL-ova medijska agencija Amaq. Na objavljenim snimcima vidi se prazan grad i mnoštvo tenkova i drugih vozila sirijske i ruske armije koje je ISIL zarobio.

Sirijska agencija Sana potvrđuje povlačenje sirijskih snaga, napominjući da je na grad napadalo oko četiri hiljade pripadnika ISIL-a, a da su mnogi od njih ubijeni, posebno nakon sirijskih i ruskih zračnih udara. Istu vijest saopštilo je i rusko ministarstvo odbrane.

Ruske agencija TASS prenosi izjavu Talala al-Barrazija, guvernera sirijske provincije Homs (u kojoj se Palmira smještena), za libanski televizijski kanal Al Ekhbariya u kojoj se kaže da je ISIL zauzeo Plamiru uz velike gubitke u ljudstvu i opremi.

Almasdarnews potvrđuje vijest o zauzimanju Plamire od strane ISIL-a, ali dalje izvještava da se sirijska armija na ulazima u grad iz pravca Damaska sprema za kontranapad. Velika koncentracija sirijskih trupa zabilježena je na cestovnim pravcima koji vode za Palmiru, ali i u strateški bitnoj zračnoj bazi T-4 (Tiyas).

Gubitak Palmire za Damask i posebno Moskvu je veliki udarac. Sirijska armija će za ponovo zauzimanje grada morati sa drugih frontova dovesti pojačanja, a Rusija se mora suočiti sa činjenicom da je zauzeta Palmira u kojoj su oni investirali mnogo, od svog ugleda, smrti ruskih vojnika, izgradnje ruske vojne baze, pa sve do održavanja koncerta ruskih muzičara u Palmiri u direktnim televizijskim prenosima širom svijeta, pokazujući Palmiru kao krunu uspješne ruske politike u Siriji.

 

NV

Na vrh