Islamska zajednica u BiH: Ne postoji radikalni islam

27. Oct 2017. | 20:29 | NV
716c8ffca918f9b9885c83fc7efb8fa6_XL

“Za Islamsku zajednicu je neprihvatljivo korištenje pojmova i termina kao što su “radikalni islam”, “islamski terorizam” i slično – stav je Islamske zajednice.

Povodom izjave premijera Republike Bugarske Boyka Borisova kako je uvjeren da u Bosni i Hercegovini ne postoji “radikalni islam” Radio BIR je tražio komentar savjetnika reisu-l-uleme za medije i portparola Islamske zajednice Muhameda Jusića po ovom pitanju.

U izjavi za radio “BIR”, Muhamed Jusić, savjetnik reisul-uleme za medije i portparol Islamske zajednice rekao je:

“Islam je jedan i njegov nauk je utemeljen na principima umjerenosti, slobode i tolerancije. Tačno je da postoje radikalni muslimani i da postoje ljudi koji su spremni zloupotrijebiti i islamsko učenje, ali to dvoje treba razlikovati.

Cijenimo u izjavi premijera Borisova to što je rekao da on smatra kako takva interpretacija islama ne postoji u BiH ali bi svi, pa i domaći političari, trebali biti oprezni oko terminologije koju koriste jer se njenim izborom, nekada i nenamjerno, mogu poslati pogrešne poruke.

Cilj nasilnih ekstremista je da ono što oni rade bude predstavljeno kao islam i mi im u tome ne trebamo pomagati”, kazao je Jusić za radio BIR.

 

NV

Na vrh