Istraživači: SAD i Velika Britanija krive za epidemiju kolere u Jemenu

25. Aug 2017. | 22:24 | NV
Children stand next to a tent at a camp for people displaced by the war near Sanaa, Yemen April 24, 2017. REUTERS/Khaled Abdullah

Istraživači sa londonskog univerziteta Queen Mary optužuju SAD i Veliku Britaniju da su “stvorile uslove za katastrofalno širenje kolere u Jemenu”, prenosi Srna.

Velika Britanija i SAD odigrale su “ključnu ulogu” u tome – navedeno je u pismu objavljenom u specijalizovanom časopisu “Lancet”.

Analiza britanskih istraživača otkrila je da do velike većine smrtnih slučajeva (osam od deset u prosjeku) uzrokovanih kolerom dolazi u područjima pod kontrolom pobunjenika, odnosno šiitske manjine Husi.

Pobunjenici su meta dvogodišnje vojne kampanje koalicije koju predvodi Saudijska Arabija uz logističku i političku podršku SAD i Velike Britanije. Namjera Saudijske Arabije je da na vlast vrati svrgnutog predsjednika Mansoura Hadija te spriječi širenje uticaja Irana.

Britanske kompanije i dalje prodaju oružje Saudijskoj Arabiji, uprkos sve većoj zabrinutosti zbog civilnih žrtava zbog čega su protest izrazile mnoge organizacije za zaštitu ljudskih prava.

U tim akcijama uništene su bolnice i vodovod, a humanitarna pomoć blokirana.

“Rezultat svega toga jeste činjenica da je teritorija Husa puno više ugrožena”, tvrde istraživači Jonathan Kennedy, Andrew Harmer i David McCoy.

Oni upozoravaju da su vazdušni udari saudijske koalicije uništili infrastrukturu, te da su gađane civilne teritorije, a ljudi raseljeni u “prenapučena” i prljava područja.

Istraživači podsjećaju da je Saudijska Arabija saveznik SAD i Velike Britanije.

Ta pomoć omogućila je saudijske vazdužne napade i blokadu pomoći, pa su SAD i Velika Britanija “bile ključne za stvaranje uslova za širenje kolere u Jemenu”.

Međunarodna humanitarna organizacija “Spasimo djecu” upozorila je početkom avgusta da više od milion neuhranjenih mališana, mlađih od pet godina, živi u Jemenu na područjima kojima hara kolera.

Prema posljednjim podacima, epidemija smrtonosne kolere koja je počela u aprilu 2015. zarazila je više od 425.000 ljudi.

Jemen je najsiromašnija država na Bliskom istoku i država je koja je godinama zahvaćena ratovima. Na prostoru te države djeluju i Al Qaida i ISIL, pa su te dvije terorističke grupe meta i američkih bespilotnih letjelica.

Zbog šutnje većine medija o ratu u Jemenu, pojedini istraživači su ovaj rat nazvali “zaboravljenim ratom.”

Kolera je veoma zarazna bolest od koje se može umrijeti za nekoliko sati, ako se ne ukaže ljekarska pomoć. Simptomi su povraćanje, dijareja, grčevi u mišićima i opšta dehidracija organizma. Obično se javlja u sredini gdje su loši higijenski uslovi.

 

NV / foto Reuters

Na vrh