IT sektor u SAD čeka pet odgovora od Trumpa

22. Jan 2017. | 20:40 |
siliconvalley

Vodeći predstavnici IT industrije u Sjedinjenim Američkim Državama više su nego zainteresovani da otkriju u kom pravcu će nova američka administracija voditi politiku koja se direktno tiče njihovog poslovanja.

Američki mediji vrlo se zanimaju za ovu temu obzirom da ova industrija predstavlja važan domaći resurs, ali i veliku izvoznu granu domaće privrede. Pet je pitanja koja posebno brinu američke lidere iz IT industrije.

Prvo pitanje je trgovinski sporazum Trans-Pacific Partnership TPP u koji je uključeno dvanaest zemalja pacifičkog basena. Predsjednik Trump već je najavio da će u najmanju ruku preispitati ovaj sporazum. Kineska strana je ove najave ozbiljno shvatila i kineski predsjednik je već najavio da će eventualno ukidanje ovog sporazuma biti veliki udarac privredama obje zemlje. Korporacije iz Silikonske doline također su zabrinute ovim najavama. Trump navodi da ovaj sporazum štetno utiče na tržište radne snage u SAD i na uvozne akcize. Minulog decembra Trump se susreo sa liderima ove industrije u SAD. Sastanak je održan u Trump Tower centru. Navodno, kako navode američki mediji, na tom sastanku Trump je pokušao smiriti domaće privrednike, ali je jasno naglasio da želi povoljnije poslovne aranžmane sa partnerima preko okeana.

Drugo pitanje je pitanje imigracije. Naime, tokom svoje predizborne kampanje Trump je najavio da će pooštiriti izdavanje viza čak i vrhunskim IT stručnjacima iz svijeta koji dolaze u SAD gdje ih čeka poslovni angažman. Izjave Trumpa po ovom pitanju su prilično oprečne, ali su krajem decembra iz kabineta poručili kako je tada kandidat, a danas predsjednik, raspoložen da razgovara na ovu temu. Stručnjaci upozoravaju da je ideja o “američkom snu” i gravitiranje najbrilijantnijih umova svijeta u SAD momenat koji je ovoj zemlji pomogao da postane tehnički dominantna u svijetu.

Treće je pitanje zaštite privatnosti. Ovo je dugogodišnje pitanje sa kojim se proizvođači iz ove industrije bore decenijama. Njihov interes je zaštiti interese kupaca, dok pravna regulativa obično traži da učine korake koje su u suprotnosti sa tim. Nakon incidenta u San Bernardino, Trump se isticao vrlo agresivnom retorikom prema Apple kompaniji pozivajući čak na bojkot njihovih proizvoda. Razlog je bilo odbijanje kompanije da otključa iPhone uređaj koji je pripadao napadaču. Naki republikanski funkcioneri otvoreno pozivaju da se izmjene zakoni kako bi obavještajne agencije mogle još jednostavnije pristupati informacijama o Amerikancima.

Treće je pitanje ukrupnjavanja kapitala. Stavovi Trumpa po pitanju spajanja nekih velikih korporacija također su predmet zabrinutosti. Naime, trenutno je na stolu ujedinjenje AT&T telekom kompanije i Time Warnera. Vrijednost ovog spajanja se procjenjuje na 85 milijardi dolara. Trump je već istakao da bi ovo spajanje značilo koncentraciju previše moći na jednom mjestu, odnosno u jednoj kompaniji. On se vjerovatno i dalje protivi ovom koraku, ali je prošle sedmice “provukao” kako još nije sagledao sve aspekte što je protumačeno da postoji nada da će promijeniti mišljenje. Trump je najavio da će revidirati već završene procese sjedinjenja velikih korporacija kao što je ujedinjenje Comcasta i NBCUniversal. Dakle, prilično je nejasno kako će administracija se postaviti po ovom pitanju što vrlo brine domaću IT industriju.

Peto je pitanje nazavisnosti interneta. Naime, Federalna agencija za komunikaciju FCC vrši pritisak na internet provajdere da tretariju jednako internet saobraćaj. Na jednoj strani giganti poput Google i Netflixa podržavaju ovakav stav, dok mu se protive internet provajderi. Najavljeno je da će FCC čim prije ponovo razmotriti ova pravila. Za to vrijeme stavovi između onih koji podržavaju i koji se protive novim pravilima su sve udaljeniji.

Na vrh