Ivancov: BiH je suverena i nezavisna država, ne trebaju joj strani mentori

7. Aug 2017. | 18:55 | NV
ivancov(4)

Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov izjavio je danas da je BiH nezavisna i suverena zemlja kojoj ne trebaju mentori koji će govoriti lokalnim političarima šta treba da rade, prenosi Srna.

“Nažalost, produženo prisustvo visokog predstavnika neminovno vodi stvaranju takvog efekta jer političari pokušavaju djelovati posredstvom visokog predstavnika umjesto da preuzmu stvati u svoje ruke. To je potpuno pogrešno”, rekao je Ivancov.

On je za “Nezavisne novine” ocijenio da je glavni problem BiH nedostatak povjerenja među političkim liderima i ističe da je to štetno za zemlju i građane jer će u situaciji nefunkcionalnih institucija najviše na kraju izgubiti građani.

“Nažalost, i 20 godina nakon rata imamo isti problem. Mislim da je jedini način da se krene naprijed dijalog i saradnja između naroda, institucija na svim nivoima i njihovih lidera. Nakon odbijanja izvještaja o radu Vijeća ministara zaista smo suočeni sa mogućnošću izglasavanja nepovjerenja tom tijelu”, kaže Ivancov.

On je napomenuo da Rusija ima interese u regionu, ali ti interesi nisu protivni interesima zemalja u regionu, uključujući i BiH.

“Uprkos međusobnim razlikama u mišljenjima po određenim pitanjima, uvijek smo imali konstruktivan odnos sa SAD, jer oboje države žele mir i stabilnost BiH. Nažalost, počevši od maja, zvaničnici SAD su kroz saslušanja u komitetima za vanjske poslove američkog Kongresa postali glasni u kritici uloge Rusije u regionu. Ono što je tamo izneseno ne odgovara istini”, kaže Ivancov.

 

NV

Na vrh