Ivanić: Izetbegović i Čović mogli su me preglasati, ali su napustili sjednicu

23. Feb 2017. | 15:48 | NV
ivanic(48)

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH kazao je da član Predsjedništva Bakir Izetbegović nije bio za to “da se izjašnjavamo da li će BiH podnijeti zahtjev za reviziju i nije želio o tome da odlučuje. Nakon toga je sjednicu napustio i Čović”, kazao je Ivanić, piše bh. novinska agencija Patria.

“Odluka o podizanju revizije presude nije donesena, ovo je bio jedan od zadnjih pokušaja da se funkcionisanje BiH vrati u institucije sistema. Ovakav dnevni red je nosio rizik i druga dva člana su mogla mene da preglasaju”, kazao je Ivanić.

Ivanić tvrdi da agent Sakib Softić nema mandat i da će odluka o podnošenju revizije presude dodatno zakomplicirati odnose.

“Ja se bojim da smo ovim ušli u vrlo ozbiljnu krizu i rekao bih vrhunac vaninstitucionalnog djelovanja. Mene sama tužba apsolutno ne zanima jer sam uvjeren da će se vrlo brzo pokazati da ona nije bila legitimna.”

Ivanić nije mogao kazati kada će i da li će biti sjednica Predsjedništva BiH, ali je dodao da će on učiniti sve da sistem funkcioniše.

“Ono što očekujem od srpskih predstavnika je da ne rade ovo što radi gospodin Izetbegović. Sjednice je bilo, BiH nije bila u stanju da donese odluku o reviziji presude. Očekujem da srpski predstavnici donesu razumnu odluke ali da jasno izraze politički stav da odlučivanje u BiH ne može biti voljom samo jednog naroda”, rekao je Ivanić i dodao da će stav srpskih predstavnika biti poznat u ponedjeljak nakon posebne sjednice NSRS.

Ivanić je kazao da je u junu 2016. godine pisao Međunarodnom sudu u Hagu i da će opet pisati i obavijestiti o današnjoj sjednici i ishodu. Također nije želio komentirati sjednicu PIC-a ali je kazao da je prije desetak dana razgovarao sa ambasadorima i upozorio ih na ovo stanje.

“Nerealno je očekivati da će se nastaviti stvari odvijati kao da se ništa nije desilo, ali nemam namjeru da produbljujem krizu. Ako ko treba da vrši deblokadu onda su to oni koji su napravili blokadu. Ja sam insistirao da se odlučuje u institucijama”, kazao je Ivanić.

 

NV / nap.ba

Na vrh