Ivanić: Ne vidim nijednog političara iz RS koji može glasati za NATO prije nego Srbija bude tamo

29. Aug 2017. | 14:04 | NV
mladen ivanic foto patria(2)

Nema razloga da se na temu članstva u NATO-u išta sada radi jer o članstvu neće odlučivati sadašnja generacija političara, nego generacije za desetak godina, izjavio je Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH iz RS u intervjuu za Nezavisne novine.

“I dok god je taj uslov tu, i dok je knjiženje imovine na sudovima – a jeste – to neće biti završeno za barem sedam ili osam, pa i deset godina, jer toliko sudski procesi traju”, rekao je Ivanić.

Upitan o kandidaturama za naredne izbore, rekao je da je uvjeren da će Savez za promjene postići dogovor o zajedničkim kandidatima, a da bi njemu, ako se odluči kandidovati, bilo zadovoljstvo da mu protivkandidat bude Milorad Dodik.

“Akcioni plan za članstvo (MAP) u ovoj godini nije realan jer nije ispunjen uslov o knjiženju imovine. I dok god je taj uslov tu, i dok je knjiženje imovine na sudovima – a jeste – to neće biti završeno za barem sedam ili osam, pa i deset godina, jer toliko sudski procesi traju. Prema tome, zašto dizanje tenzija? Čemu? A to prije svega rade predsjednik Dodik i njegovi glasnogovornici poslije njega – Špirić, Košarac i Majkićeva. Sve ključne odluke o MAP-u su donesene dok je SNSD bio na vlasti. Jedini zvanični dokument koji postoji je zahtjev Radmanovića dok je bio u Predsjedništvu da se aktivira MAP. Na bazi tog zahtjeva u Talinu je definisan odgovor koji kaže “da, BiH će dobiti MAP kada se uknjiži imovina”. Nigdje niko neće naći dokument s mojim potpisom u vezi s tim. Sve su to Dodik i njegovi ljudi“, rekao je Ivanić.

A referendum o NATO-u?

“Ma kakav referendum? Nije tema. Nema razloga da se na tu temu išta radi jer o NATO-u neće odlučivati generacija političara u kojoj sjede Dodik, Ivanić, Radmanović, Špirić… nego neke generacije za deset do 15 godina.

Mi ni MAP nećemo dobiti za nekoliko godina, jedino da sad neko naglo ne promijeni uslove pod ovom galamom koju je digao Dodik. I baš se i može sada desiti da zbog Dodikove galame MAP i bude odobren, i da se bukvalno pozovu na pismo njegovog čovjeka i da kažu: “Eto, mi smatramo da bi na osnovu tog zahtjeva trebalo izaći u susret BiH i aktivirati MAP”. Šta će onda reći? Ko će mu onda biti kriv? To je potpuno nepotrebno, ali ta ho-ruk galama je tipična za Dodika. Bez razmišljanja o implikacijama toga što radi.

Ali ima tu još nešto. Ja sad prvi put čujem da je MAP problem. U vezi s tim je postojala puna saglasnost. A sad odjednom čujem Dodika da je MAP problematičan. Prije nekoliko dana mu je MAP bio problem, a čini mi se da je juče (nedjelja) rekao da nije problem, da mu je samo NATO problem.

Ja imam hrabrosti da kažem da znam da narod nije za NATO i ne vidim nijednog srpskog političara koji može glasati za NATO prije nego Srbija bude tamo. Ako je tako, šta će nam referendum?”, rekao je, između ostalog, Mladen Ivanić.

 

NV / NAP

Na vrh