Ivanić: Priča o reviziji nije završena, otvorena su mnoga pitanja

9. Mar 2017. | 17:01 | NV
ivanic1-1

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić rekao je na konferenciji za novinare u Banja Luci da je odbijanje revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom u Hagu pokazatelj da se Bosnom i Hercegovinom više niko ne može baviti izvan institucija ove zemlje, piše Patria.

Ivanić je rekao da se pitanjem revizije presude bavio dugu vremena. Današnju odluku Suda doživljava i kao vlastitu satisfakciju, kao i satisfakciju ministra vanjskih poslova Igora Crnadka.

“Za mene je ovo pokazatelj da i na međunarodnom planu se može doći do pobjede kada imate argumente”, rekao je Ivanić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH rekao je da sa današnjom odlukom Suda u Hagu priča nije gotova. Naprotiv, zahtjev za reviziju otvorio je nekoliko pitanja na koja se mora tražiti odgovor u narednim sedmicama. Prvo pitanje, rekao je Ivanić, jer je zahtjev prema Sudu u Hagu išao izvan institucija BiH. Drugo pitanje o kojem treba razgovarati u narednim danima je da više niko ne može da koristi ime Bosne i Hercegovine u ime samo jednog naroda.

Ime se može koristiti samo kada postoji podrška sva tri naroda”, rekao je Ivanić.

On je dodao da treće pitanje koje želi otvoriti su „paralelne strukture u institucijama Bosne i Hercegovine“.

Podsjetit ću da bošnjački član Predsjedništva daje naloge samo bošnjačkim abasadorima… na to se mora staviti tačka. U političkoj karijeri nikada nisam radio izvan institucija, očekujem to i od ostalih političara u BiH. Svaki drugi pokušaj je udar na Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Ivanić.

On nije dao konkretan odgovor na pitanja da li će Savez za promjene sada nastaviti sa radom u institucijama Bosne i Hercegovine. Ivanić je rekao da prvi potez na uspostaviti normalizacije odnosa očekuje od Bakira Izetbegovića, ali nije želio reći šta tačno očekuje od Izetbegovića.

NV / nap.ba

Na vrh