Ivanić u Bugarskoj sa predsjednikom Radevim i premijerom Borisovim

12. Jun 2017. | 17:20 | NV
predsjednik 2

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić razgovarao je danas u odvojenim susretima u Sofiji sa predsjednikom Republike Bugarske Rumenom Radevim i premijerom Bojkom Borisovim, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Teme razgovora bile su aktuelna politička situacija u dvije zemlјe, stanje u regionu, bilateralni odnosi BiH i Bugarske, kao i mogućnosti za pridruživanje regiona Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik i premijer Republike Bugarske saglasili su se da je integracija ovog regiona u Evropsku uniju veoma važna.

U tom svjetlu, bugarski predsjednik Rumen Radev naglasio je da će to biti prioritet predsjedavanja Bugarske Evropskom unijom u prvoj polovini naredne godine i da BiH ima snažnu podršku ove zemlјe za dobijanje kandidatskog statusa.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da pridruživanje Evropskoj uniji za BiH predstavlјa mogućnost za prevazilaženje mnogih internih sukoba, te izrazio uvjerenje da će BiH dobiti kandidatski status tokom bugarskog predsjedavanja.

Predsjedavajući Ivanić je rekao da, bez obzira na brojne unutrašnje razlike, BiH ipak može da bude primjer relativno brzog postkonfliktnog oporavka.

Bilateralni odnosi BiH i Bugarske ocijenjeni su izuzetno dobrim, te je naglašeno da ova posjeta predstavlјa samo nastavak prijatelјske saradnje.

Sagovornici su konstatovali da je Bugarska politički vrlo bliska BiH, te da je jedno od važnih pitanja zajednička borba protiv terorizma, i to ne samo u oblasti političke, već i direktne saradnje nadležnih službi.

Zaklјučeno je da na bilateralnom planu postoji trgovinska razmjena koja pruža prostor za dalјe unapređenje, a istaknuta je i potreba razvoja saobraćajne infrastrukture i bolјeg povezivanja.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić informisao je bugarskog predsjednika i premijera o unutrašnjoj političkoj situaciji i stavovima unutar BiH u vezi sa aktiviranjem MAP – Akcionog plana za članstvo, te pristupanjem NATO.

Predsjedavajući Ivanić podsjetio je da je u oblasti obrazovanja Republika Bugarska finansirala obnovu više školskih objekata u BiH, među kojima se posebno ističe Osnovna škola „Georgi Stojkov Rakovski“ u Banja Luci (tzv. Bugarska škola).

Premijer Borisov rekao je da su pred regionom veliki izazovi, među kojima je i nedovolјno zapošlјavanje, što sve zajedno donosi i izazove po stabilnost. On je predsjedavajućem Ivaniću prenio iskustva Bugarske o korištenju EU fondova i naglasio da bi i BiH trebalo da iskoristi što bolјe tu mogućnost, te da Bugarska može da bude dobar primjer.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić predvodi delegaciju BiH koja boravi u uzvratnoj posjeti Republici Bugarskoj.

Tokom posjete Republici Bugarskoj, delegacija BiH će se u Sofiji sastati i sa predsjednikom bugarske Nacionalne skupštine Dimitrom Glavčevim, a planirana je i posjeta općini Veliko Trnovo.

U delegaciji BiH je, osim predsjedavajućeg Ivanića i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, ambasador BiH u Republici Bugarskoj Radomir Bogdanović, te predstavnik Kabineta hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dejan Vanjek.

Uzvratna posjeta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića uslijedila je nakon što je u aprilu 2015. godine predsjednik Republike Bugarske Rosen Plevneliev posjetio BiH.

premijer 1

NV

Na vrh