Ivanković Lijanović: Ako vlast ne riješi probleme malinara i poljoprivrednika najavljujem proteste ispred Vlade FBiH

1. Jun 2017. | 16:58 | NV
malina2

O stanju o poljoprivredi u Federaciji Bosne i Hercegovini opet je govorio Jerko Ivanković Lijanović. Ovaj put je najavio i proteste.

“Na molbu i bezbroj zahtjeva od strane vrijednih poljoprivrednika kako iz FBIH tako i cijele BiH, zahtjevam kao neko ko ima itekako prava da to traži, od Ministarstva poljoprivrede, vodoprovrede i šumarstva i Ministarstva finansija Vlade FBiH, ministra Dedića i ministrice Miličević da hitno osiguraju slijedeće: Garantiranu cijenu otkupa maline od minimalno 3KM što je značajno manje nego što su proizvođači imali prošle godine, sredstva otkupljivačima za otkup malina do njihovog izvoz i da hitno vrate ukinuti poticaj izvozu koje sam ja uveo u mom mandatu i da odrede poticaj za izvoz maline 1KM po kg”, kaže Ivanković Lijanović.

On dodaje da je “sve ovo je neophodno kako bi spasili dostignuti razvoj proizvodnje u malinarstvu. Proizvodnja malina je komparativna prednost BiH i ne smije se uništavati nivo dostignute proizvodnje u proteklih 6 godina jer je već proliveno jako puno znoja svih učesnika u podizanju te proizvodnje. Pitam aktuelnu vlast: Zar će te dozvoliti da naši stanovnici moraju ići u zemlje zapadne Europe da bi proizvodili maline i za našu djecu kao što to rade i za većinu drugih roba koje uvozimo, a njihovi stanovi i kuće ostaju prazne u BiH i obitelji često razdvojene?”

Na kraju poručuje: “Ukoliko u narednim danima se ne riješe navedene stavke koje mogu spasiti vrijedne malinare i sve poljoprivrednike najavljujem zajedničke proteste s poljoprivrednim proizvođaima 25. juna 2017. godine ispred Vlade FBiH ‘5 do 12’.”

 

NV

Na vrh