Ivanković Lijanović: Nemojte tjerati malinare da napuštaju i uništavaju berbu i dolaze na proteste ispred Vlade FBiH

12. Jun 2017. | 14:47 | NV
12.06.17. Lijanovic s malinarimaa

Otkupna cijena maline i poticaji poljoprivrednicima opet su aktuelna tema. O tome se ponovo oglasio i Jerko Ivanković Lijanović. Njegovo saopštenje prenosimo u cijelosti:

“Podsjećam još jednom federalne ministre Dedića i ministricu Milićević na i dalje neprihvatljivu akontativnu cijenu od 1KM za otkup malina. Još jednom po ko zna koji put upozoravam na hitnost vraćanja ukinutih poticaja izvozu i definiranje njihovog iznosa od 1KM po 1kg i osiguranje minimalne otkupne cijene od 3KM po 1kg za malinu.

Također, podsjećam i na situaciju iz prethodnog mandata u kojem je došlo do značajnog rasta proizvodnje malina, tj. podizanja nasada malina jer je upravo malina proizvod po kojem bi mi u BiH trebali biti konkurentni na evropskom i svjetskom  tržistu s obzirom na učešće radne snage u prizvodnji iste u jako velikom postotku koja je kod nas nažalost i jako jeftina.

Zbog toga smatram neprihvatljivim i krajnje bezobraznim uništavanje dostignute proizvodnje sa ovako niskim otkupnim cijenama.

Još jednom, na molbu stotina malinara i proizvođača iz FBiH s kojima svaki dan komuniciram, pozivam odgovorne da preuzmu situaciju u svoje ruke i upozoravan na hitno djelovanje, kako naši vrijedni proizvođači ne bi bili prisiljeni da putem protesta traže svoj opstanak, kao što to rade malinari u susjednoj Srbiji, iako imaju akontativnu cijenu daleko veću nego proizvođači u BiH.

Nemojte tjerati malinare da 02. jula moraju napustiti svoje malinjake i doći ispred Vlade FBiH i moliti vas za pomoć s obzirom da neće moći platiti svoju zamjenu i nekog drugog da bere maline taj dan umjesto njih.”

 

NV

Na vrh