Ivanković Lijanović: Pozivam ministre Dedića, Milićević i premijera Novalića da poljoprivrednicima vrate oteto

20. Mar 2017. | 15:48 | NV
20.03.17. Lijanovic s malinarima

Tokom posjete Unsko-sanskom kantonu Jerko Ivanković Lijanović kandidat za člana Presjedništva na Općim izborima 2018. godine i ministar poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva u mandatu 2011.-2015.  godine obišao je vrijedne malinare s područja Krajine te im prezentirati Strategiju poljoprivrede koju izrađuje za period 2019.-2026. godina.

”Malina u Krajini kao i cijeloj BiH zasigurno ima komparativnu prednost upravo i zbog mogućnosti velikog učešća radne snage u njenoj proizvodnji. Upravo iz tih razloga neminovno je da proizvodnja maline mora imati snažnu podršku kroz poticaje od strane nadležnih vlasti. Nažalost, tokom svoje posjete poljoprivrednim proizvođačima uvjerio sam se u jako tešku i sada već alarmantnu situaciju svih proizvođača. Kada je riječ o malinama naši vrijedni malinari strahuju i u panici su i zbog činjenice da su sve hladnjače već pune od berbe maline iz prošle godine.

Ovakvu situaciju mora što hitnije riješiti aktuelni ministar poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva FBiH i ovim putem ga na molbu i uz podršku svih proizvođača s USK pozivam da hitno vrati ukinute poticaje za izvoz maline koje sam ja uveo tokom svog ministarskog mandata, a koji bi kako i sami proizvođači tvrde, osigurali prodaju skladištene maline i isplatu proizvođačima te tako osigurali da nova berba maline bude na zadovoljstvo i proizvođača i otkupljivača uspješna kako ne bi došlo do smanjenja otkupne cijene u odnosu na prethodnu godinu”, izjavio je Jerko Ivanković Lijanović koji je s poljoprivrednicima prethodnih dana razgovarao i o neredovnoj isplati poticaja što posebno zadaje muke svim proizvođačima:

”Također, ovim putem javno pozivam i premijera i ministricu finansija u Vladi FBiH da u Zakonu o izvršenju proračuna isplatu poticaja uvrste i provode tako da se poticaji isplaćuju prije plaća državnim službenicima na principu kako sam to ja izborio u 2013. godini te da tako vrijednim proizvođačima omogućimo neomatanu proljetnu sjetvu”, zaključio je Jerko Ivanković Lijanović.

 

NV

Na vrh