Ivanov nije dao mandat Zaevu da formira vladu

1. Mar 2017. | 21:11 | NV
56416

Makedonski predsjednik Gjorge Ivanov odbio je danas da lideru opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoranu Zaevu poveri mandat za formiranje nove vlade rekavši da mu to ne dopuštaju ni savjest ni ustav. “Neću dati mandat osobi ni partiji čija je platforma rušenje suvereniteta, integriteta i nezavisnosti Makedonije. Niko nema prava da trguje temeljnim vrijednostima države”, rekao je Ivanov u obraćanju javnosti.

Zaev je u ponedeljak Ivanovu predao potpise poslanika kojima dokazuje da ima parlamentarnu većinu što je bio uslov Ivanova da mu da mandat za formiranje nove vlade.

Zaev je uspio da obezbjedi većinu od 67 poslanika s albanskim strankama DUI, Besa i Alijansa za Albance, koje su mu dale na raspolaganje 18 potpisa.

Prethodno je komesar EU za proširenje Johanes Hahn pozvao predsjednika Makedonije Ivanova da dodijeli lideru SDSM-a mandat za formiranje nove vlade, a slična poruka je stigla i od generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga.

Tome se suprostavio VMRO DPMNE, čiji je lider Nikola Gruevski posljednjih 10 godina vladao Makedonijom u koaliciji sa DUI i protiv koga Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore vodi istrage za kriminal i korupciju.

Gruevski, koji nakon završetka izbora nije uspio da obezbjedi potrebnu većinu, iako je njegova stranka dobila najviše glasova, optužio je Zaeva da zajedno sa albanskim partijama sa kojima dogovara koalicionu vladu priprema redefinisanje Makedonije i pozvao je narod da brani državu.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 11. decembra prošle godine VMRO DPMNE je osvojio 51 mandat, SDSM 49, a albanske stranke ukupno 20 mandata. DUI je dobio 10 mandata, Pokret Besa pet, Alijansa za Albance tri i DPA dva mandata.

 

NV / Beta

Na vrh