Ivanov uručio Zaevu mandat za formiranje vlade Makedonije: Pobjeda prozapadne opcije u Makedoniji

17. May 2017. | 22:43 | NV
40733

Predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov uručio je danas mandat za formiranje vlade lideru Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoranu Zaevu.

Prije uručivanja u predsjedničkoj rezidenciji Vila Vodno, u kratkom obraćanju Ivanov i Zaev su istakli da su otklonjene sve prepreke za dodjeljivanje mandata lideru parlamentanre većine.

Zaev je rekao da je Ivanovu dao garancije parlamentarne većine, koju čine SDSM i albanske stranke DUI, Besa i Alijansa za Albance, da će nova vlada štititi i razvijati unitarnost Makedonije.

Predsjednik Makedonije je imao ustavni rok do 19. maja da Zaevu dodjeli mandat, nakon što ga je predsjednik parlameneta Talat Xhaferi 9. maja obavjestio da je u Sobranju Makedonije formirana nova većina.

Ivanov je od početka marta odbijao da dodijeli mandat tražeći od kandidata za mandatara u nekoliko navrata garancije parlamentarne većine za očuvanje unitarnosti Makedonije.

Čvrst stav da ne želi da dodjeli mandat Zaevu, makedonski predsjednik je ublažio nakon sastanka sa visokim predstavnikom američkog State Departrmenta Hoyt Brianom Yeem, 1. maja u Skoplju.

Sa druge strane, Ivanov neće biti zaboravljen od Moskve za držanje svojih pozicija, a koje je podržavala Rusija. On će posjetiti Rusiju od 22. do 24. maja, a tada će Ivanovu patrijarh moskovski i cijele Rusije Aleksej II uručiti nagradu koju dodjeljuje Fond jedinstva pravoslavnih naroda.

Na ovaj način višemjesečna makedonska kriza je okončana, a Zaev (koji ima otovrenu podršku Zapada) sada mora provesti ono što je obećao u kampanji, a to je prije svega borba protiv korupcije, ekonomski razvoj i ubrzano približavanje NATO savezu i Evropskoj uniji.

 

NV / Beta

Na vrh