Ivica Todorić uhapšen pa pušten uz kauciju od 100.000 funti

7. Nov 2017. | 20:57 | NV
ivica todoric

Reuters javlja da se Todorić na sudu u Westminsteru, u pratnji britanskih advokata, protivio izručenju iz Velike Britanije u Hrvatsku.

Sudac ga je nakon plaćanja garancije od 100.000 funti pustio da se brani sa slobode, ali s uređajem na nozi koji prati njegovo kretanje.

HRT javlja da je Todoriću oduzet pasoš i ne smije napustiti London, pa čak niti stan u kojem je prijavio boravak osim ako ga na saslušanje ne pozove policija ili sud. I to sve do 10. aprila 2018. godine kada se očekuje novo ročište.

Kada je izašao iz sudnice u pratnji supruge rekao je da je sve prošlo dobro i današnji dan nazvao je pobjedom.

Todorić je jutros uhapšen prema europskom nalogu u Londonu što je potvrdilo i Ministarstvo unutarnjih poslova. Pojavio se jutros pred Westminsterskim sudom, koji se rutinski bavi slučajevima izručenja. Na pitanje suca koje je njegovo stajalište o zahtjevu Zagreba za izručenjem, on je rekao da će se usprotiviti izručenju u Hrvatsku. Todorić je zadnjih sedmica na svom blogu negirao da je kriv i optužio najviše hrvatske dužnosnike za politički progon.

“Ovo je tek početak postupanja po evropskom nalogu za hapšenje. Izgleda da se Ivica Todorić predao, a to znači da je olakšao situaciju i može se govoriti da ga dobrovoljna predaja stavlja u privilegirani položaj”, kazao je advokat Veljko Miljević za HRT.

“To što se Todorić predao ne znači da pristaje na izručenje jer od početka tvrdi kako je riječ o politički motiviranom procesu. Sad od hrvatskog Ministarstva pravosuđa treba doći zahtjev za izručenje”, objasnio je Miljević.

Komentirajući neslužbene informacije da je Todorić skupljao novac za kauciju kako bi se protiv izručenja borio sa slobode – Miljenić je potvrdio da postoji i ta mogućnost i da je ona predviđena i u našem pravosuđu. Miljević je potvrdio kako je Todorićeva adresa britanskoj policiji dostavljena prije te se to znalo još u petak.

“Sigurno je da će Todorić nastojati upozoriti na to da nije bilo pravnih razloga za postupanje prema njemu – od donošenja lex Agrokor, pa nadalje”, kaže Miljević. Pravna borba tek počinje, zaključio je.

 

NV / NAP

Na vrh