Iz ambasade Njemačke potvrdili: Krajem maja pokrenuta nova inicijativa o BiH

14. Jul 2017. | 22:31 | NV
NJemačka-ambasada-640x398

Mediji bliski HDZ-u i Draganu Čoviću u posljednjih nekoliko dana ponovo su pokrenuli priču o njemačkom utjecaju na unutrašnje uređenje BiH i izmjene Izbornog zakona, piše agencija Patria.

Navodno, Njemačka insistira na građanskom uređenju BiH, odnosno uređenju po kojem funkcionišu skoro sve evropske države. Međutim, prema pisanju pojedinih medija, predstavnici Hrvatske u razgovorima s Njemačkom nekoliko puta su odlučno odbacili takve ideje.

Hrvatska se tome protivi, apostrofirajući specifičnost BiH te smatrajući da bi takvo rješenje imalo kobne posljedice po stabilnost države i po hrvatski narod u BiH, te insistira na izmjeni izbornog zakonodavstva kao preduvjetu i garanciji jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda.

Čak četiri puta u posljednjih osam mjeseci Hrvatska i Njemačka razgovarali su na ovu temu, iza zatvorenih vrata institucija EU, a događao se žestok verbalni okršaj. Svaki put zbog Bosne i Hercegovine, kad se pripremalo zajedničko stajalište EU o BiH.

Iz ambasade Njemačke u BiH Patriji su potvrdili da u zvaničnom Berlinu postoji neka nova inicijativa kada je u pitanju BiH, ali da ona nema veze s građanskim uređenjem BiH.

“Ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel krajem maja pokrenuo je novu inicijativu koja bi trebala biti potvrda već postojećem Berlinskom procesu, ali ova inicijativa ne stoji u kontekstu reformi Izbornog zakona niti reforme ustavnog uređenja BiH”, kazali su za NAP iz Ambasade u Sarajevu.

Iz Ambasade su istakli da je Njemačka odlučna da nastavi s podrškom BiH na njenom evropskom putu.

“Njemačka već dugo godina prati BiH u procesu približavanja Evropskoj uniji te da će je i dalje podržavati na njenom reformskom planu. Savezna vlada stoji čvrsto iza EU perspektive za cijeli Zapadni Balkan i zalaže se zbog toga u okviru Berlinskog procesa za intenzivniju regionalnu saradnju”, potvrđeno je Patriji.

 

NV / NAP

Na vrh