IZ BiH smatra neprimjerenom izjavu Kurza, Husagić da se radi o populizmu, dok Vele izjavu vidi kao opasnu poruku

22. Aug 2017. | 20:42 | NV
Austrian FM Sebastaian Kurz visits Macedonia

Islamska zajednica u BiH smatra neprimjerenom izjavu ministra vanjskih poslova Republike Austrije Sebastiana Kurza, koju su prenijeli mediji, a u kojoj se kaže da se “u Sarajevu i Prištini, ženama plaća da potpuno pokrivene izlaze na ulicu, kako bi promijenile sliku u gradu”. “Islamska zajednica u BiH nema saznanja da bilo ko plaća muslimanke u BiH da se oblače na određeni način i stoji na stanovištu da svako ima pravo, pa i muslimanke, da se oblači na način koji želi“, stoji u saopćenju Ureda za odnos s javnošću Rijaseta u koje se dalje navodi:

“Smatramo dobronamjernim zalaganje ministra Kurza na tome da institucije EU posvete više pažnje Zapadnom Balkanu i razumijemo njegovu zabrinutost trenutnim stanjem, ali mislimo da nije našao pravi primjer da to ilustrira.

Znamo da je u toku i predizborna kampanja u Austriji i da svi posežu za oštrom retorikom, ali kao što to savjetujemo političarima na Balkanu, tako mislimo da bi i u ostatku Evrope najbolje bilo da se vjera i vjerska osjećanja pojedinaca ne politiziraju i da se ne uvlače u političku arenu”, kaže se na kraju današnjeg saopćenja.

 

Bošnjaci u Austriji: Kurz nema političkog programa

Koordinator za integracije Socijaldemokratske partije Austrije Ahmed Husagić je također reagirao na izjave šefa diplomatije Austrije.

“Ja sam zapanjen izjavama Ministra vanjskih poslova R.Austrije S. Kurza. Očigledno da ministar osim u svojoj zemlji traži opasnosti i u susjednim zemljama kako bi svoje građane plašio pred izbore koji se trebaju održati 15.10. ove godine. Zbog nedostatka izbornog programa jedino što mu je preostalo je preuzimanje populističke retorike.  Sada izmišlja i priču kako žene u Sarajevu i Prištini bivaju plaćene da hodaju po gradu pokrivene kako bi promjenili sliku grada. Moja čitava porodica, prijatelji i poznanici kojih je veliki broj, a koji žive u Bosni i Hercegovini, nisu upoznati sa takvim slučajevima. Jedino koga možemo vidjeti na ulicama bh gradova su turistice iz arapskih zemalja koje su potpuno pokrivene, a koje u BiH dolaze zbog ugodne klime i prirodnih ljepota. Sumnjam da su one plaćene za to.”

Husagić dodaje da “ovakvim neistinitim izjavama da je neko plaćen da hoda pokriven ne samo da šteti izgradnji povjerenja u BiH nego i utiče na podjelu društva i u Austriji. Sigurno je kontraproduktivno ovakvim izjavama stigmatizirati najintegrisaniju zajednicu u Republici Austriji, a to je po svim parametrima bosanskohercegovacka. Jedino sa čim bih se složio sa gospodinom Kurzom je da treba ubrzati proces integracije zapadnog balkana u EU.

18451464_1882819308659056_6259313274921459519_o (1)

 

Vele: Ministre Kurz, ostavite žene na miru, obračunajte se sa radikalima u vašoj zemlji

Reagirao je i poznati novinar Faruk Vele. Za servis INS on piše:

“Nakon što je ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz izazvao veliku pažnju javnosti na Balkanu tvrdeći da se u Sarajevu ili Prištini, navodno, ženama plaća da potpuno pokrivene izlaze na ulicu kako bi „promijenile sliku u tim gradovima“, čovjek prosto pomisli kako bi bilo dobro da i stotinama hiljada nezaposlenih u ovoj zemlji, kao i u regionu, budu podijeljene te mahrame pa da i oni, rahat, ponešto zarade.

Opasne poruke

Nastranu šalu, poruke koje su stigle od mladog šefa diplomatije otkrivaju iskrivljenu i zabrinjavajućiu sliku nas u očima Evropljana.

Nismo mi tu bez grešaka, historiskih zabluda i promašaja, ali nameće se pitanje da li ministar Kurz preko leđa naše zemlje nastoji da koketira s rastućim populizmom (Trumpovim sindromom) u njegovoj zemlji i drugim dijelovima EU, te da li na ovaj način šalje mnogo opasnije poruke koje dovode u pitanje stepen sloboda koje je evropsko društvo dostiglo, koje ih je odlikovalo i po kojima smo mi Balkanci prepoznavali Evropu i divili joj se.

Da li u vrijeme dok se zastave duginih boja nadvijaju nad Evropom, dok nas uče kako svako treba imati pravo na svoj izbor, neko treba dovoditi u pitanje ženama u jednoj Bosni i na Balkanu kako će se odijevati?

Je li to, nažlaost, vidimo isti onaj refleks koji je ovih dana zgrozio svijet kada je jedan francuski ugostitelj isprazinio bazen jer se u njemu okupala muslimanka!?

Je li to isti refleks poput onog koji prešućuje muslimanku pregaženu u groznom terorističkom napadu u Barceloni, samo da bi se prikrilo da i muslimani stradaju od ubojica, zlotvora ISIL-a?

Jesu li muslimani postali „evropski drugi“, poput onomad Jevreja, koji će biti krivi za sve krize i probleme, ma gdje bili?

Siguran sam da ministar Kurz nije razmišljao na ovakav način, ali treba znati da njegove riječi zlokobno odjekuju u ušima bosanskog čovjeka čije nane, majke i žene su ubijene prije 20-tak godina noseći iste bijele šamije koje se danas u Beču smatraju inkriminacijom.

Za nas su te mahrame samo simbol čistote, tradicije i privrženosti vjeri, a ne problem na kojeg će se ukazivati s evropskih govornica.

Bošnjaci su autohtoni evropski narod koji je bezbroj puta potvrdio svoje vrijednosti, pa i ginući pod zastavom „Kraljevine i Carevine“, čiji je Kurz nasljednik, pa ne treba dovoditi u pitanje naša evropska opredjeljenja. One koji su ginuli za Austriju i čiji mezari su u Logu pod Mangartom rađale su one koje su nosile bijele mahrame i koje su tim mahramama „mijenjale sliku gradova“.

Bez ikakvog pokuša amnestiranja nastojanja da se na bosansko tlo uveze i instalira jedna vrsta radikalizma, potpuno strana ovdašnjem čovjeku, teško se ne zapitati i da li ovakvim stavovima i sam ministar Kurz gura ovaj dio svijeta u ruke Turske i Saudijske Arabije, muslimanskih zemalja zbog čijeg je utjecaja tako mnogo zabrinut.

Nisu li izjave poput posljednje najbolje gorivo za razne radikale koji bi željeli dokazati da smo, ovakvi kakvi jesmo, i nepoželjni Evropi.

Pohvalno je što ministar Kurz u jednom dijelu izjave navodi da bi trebalo ubrzati pristupni proces zemalja zapadnog Balkana u EU, kako bi se Turska i druge sile “držale pod kontrolom”, te da ne smije ispustiti iz vida zapadni Balkan. Ali poruke kojima to nastoji opravdati su krajnje neprimjerene i kontraproduktivne. Tim prije jer se iz Hrvatske, našeg prvog susjeda, ovih dana poručuje kako Bosna neće u EU za još najmanje 20 godina.

Jer, takve poruke daju argumente i onim snagama koji pod firmom straha od radikalizma među Bošnjacima (a zapravo skrivenog ili manje skrivenog separatizma), žele ostvariti svoje mračne ratne planove o nestanku naše zemlje i svođenja Bošnjaka na mjeru Palestinaca. Evropa ne bi smijela ponovo pasti u takvu zamku.

Tim prije jer i u priči o radikalizmu nije imuna od hipokrizije. Naime, već godinama bosanskoihercegovački novinari upozoravaju austrijske vlasti na postojanje opasnih radiklanih grupa koje poptuno mirno egzistiraju u Austriji i otud raikaliziraju i truju bosansku omladinu.

Tekvi su, primjerice, “tekfirovci” iz grupe Kelimetul-haqq izvjesnog Jusufa Balkana i sličnih koji godinama iz mira Austrije napadaju Islamsku zajednicu u BiH, nazivaju je (ne)Islamskom zajednicom (jer je, gle paradoksa, nastala u vrijeme Austro-Ugarske) i muslimanske autoritete, te nastojeći sebe nametnuti kao jedinu mjeru.

Onu istu Islamsku zajednicu u BiH na čelu s Huseinom ef. Kavazovićem koja ulaže napore na suzbijanju utjecaja interpretacija vjere stranih tradicionalnom islamskom učenju, te je u tom pravcu ovih dana izdala i podijelila svim imamima i vjeroučiteljima knjigu„Ideologija tekfira“.

Bošnjaci dolaze

Treba li podsjetiti da je iz grupa koje djeluju u Austriji radikaliziran i srbijanski državljanin Mevlid Jašarević koji je 2011. izveo teroristički napad na Ambasadu SAD-a u Sarajevu.

Bosna i Hercegovina mora poštovati prijateljstvo Austrije koja je pomogla desetinama hiljada naših izbjeglica, koja je školovala našu djecu, a danas mnogi tamo zarađuju hljeb. Također, Austrija je jedna od zemalja koja je najveći invstitor u BiH… Tim prije iznenađuju verbalni gafovi ministra Kurza.

A upravo zbog toga, ministru Kurzu se mora poručiti da problem nije u bosanskim bijelim mahramama naših majki i da politika snažnijeg evropskog prisustva na ovim prostorima ne ide tim putem, već putem uvažavanja, otvaranja, saradnje na način kako su to radili i naši djedovi, oni zbog kojih nastade i čuveni “Die Bosniaken kommen“.

Samo u tom slučaju populizam i radikalizam bit će poraženi. A Bošnjaci će biti ono što su uvijek bili – Evropljani.”

 

NV

Na vrh