Iz SDA isključeni Sokolović i Ahmetović: Džaferović vratite mandate, Ahmetović isključuju nas, a ne optužene za kriminal

13. May 2017. | 17:14 | NV
cetvorka12

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) na današnjoj sjednici, održanoj u Sarajevu, donijelo je odluku o isključenju iz članstva Salke Sokolovića i Sadika Ahmetovića, piše Patria.

Salko Sokolović i Sadik Ahmetović članovi su SDA još od 1990. godine.

Njih dvojica su isključena iz stranke zbog neslaganja s rukovodstvom stranke, a na prethodnoj sjednici Predsjedništva iz stranke je  isključen i Senad Šepić, a Sokolović i Ahmetović su tada dobili opomene pred isključenje.

Četvrti nezadovoljni član u Parlamentarnoj skupštini BiH Šemsudin Mehmedović zasada ostaje član SDA.

Njih trojica su već napravili svoj klub u Parlamentu BiH nazvan Nezavisni blok.

Problemi unutar SDA, kada je u pitanju ova četvorka, vuku se još od zadnjeg Kongresa stranke, a situacija je kulminirala na Zakonu o akcizama kada je SDA-ova četvorka u državnom Parlamentu odlučila ne podržati odluku Kluba SDA da se podrži usvajanje akciza.

Nakon toga su četvorica poslanika najavila formiranje nezavisnog kluba u Predstavničkom domu, ali je Šemsudin Mehmedović ipak ostao „slobodnjak“ i odlučio je da ne pripada nijednom klubu – niti novoformiranom nezavisnom, niti stranačkom.

 

Džaferović pozvao isključene poslanike da vrate mandate stranci

Nakon održane sjednice Predsjedništva novinarima se obratio potpredsjednik SDA Šefik Džaferović, koji je kazao da je njihovo članstvo u SDA prestalo čim su osnovali nezavisni klub u državnom Parlamentu.

“Samim time što su osnovali drugi klub prestalo je njihovo članstvo u SDA i sada smo donijeli odluku o njihovom isključenju. Naređeno je opštinskim odborima da ih brišu iz evidencije članova. Oni bi trebali vratiti mandate SDA-u koje su dobili od ove stranke a koje nikada ne bi dobili samostalno iako su bili nosioci lista, a Ahmetović čak i kompenzacione liste”, poručio je Džaferović.

 

Ahmetović: Isključeni smo mi, a ne optuženi za korupciju i kriminal

Nakon današnje odluke, Sadik Ahmetović je u razgovoru za Patriju rekao da je ova odluka za njega očekivana.

“Nisam iznenađen. Zapravo je bilo pitanje dana kada će rukovodstvo stranke koju sam osnivao odlučiti da me kazni zato što ne želim odustati od ideje i obećanja SDA”, kazao je Ahmetović.

Poslanik u Parlamentu BiH kazao je da ova odluka puno više govori o SDA nego o njemu i njegovim isključenim kolegama Sokoloviću i Šepiću.

“Mi smo obećavali bolji život a ne veće namete. Ovo je i pokazatelj da rukovodstvo SDA nema snage da se suoči sa problemima u stranci. Isključeni smo mi jer smo odbili po kratkom postupku gurati skuplju naftu a nisu napadači na zamjenika predsjednika SDA i državnog ministra, a nisu ni optuženi za korupciju i kriminal. To puno više govori o SDA nego o meni i isključenim kolegama”, istakao je Ahmetović.

 

NV / NAP

Na vrh