Izbjeglica iz Somalije želi učestvovati na takmičenju ljepote noseći hidžab i burkini

2. Dec 2016. | 10:23 | NV
halima aden

Život ljudi u Somaliji zadnjih 26 godina je pravi pakao na zemlji. Tamo ne postoji vlada, već vladaju različite naoružane grupe. Ne treba biti posebno pametan da bi se zaključilo kako je svima onima koji oružje ne nose u ovoj uništenoj državi.

Halima Aden ima 19 godina i teško životno iskustvo. Kao izbjeglica iz Somalije sa 4 godine pobjegla je u Keniju u izbjeglički kamp i tamo je provela djetinstvo. Nakon toga ona odlazi u Sjedinjene Američke Države.

Međutim, Halima je došla u centar interesovanja mnogih medija jer ona želi da se takmiči na ceremoniji Miss Minnesota u Sjedinjenim Američkim Državama, ali noseći hidžab i burkini kada ostale djevojke budu defilovale u kupaćim kostimima.

“Ova ceremonija je puno više njego samo ljepota. Poruka ovih ceremonija je biti uvjerena u ljepotu, stoga je ne mislim da bi moj hidžab trebao uticati na moje učešće”, kaže Halima Aden i dodaje da “ovo je velika prilika da pokažem svijetu ko sam ja… iako nikada nisam ranije vidjela nekoga u burkiniju na ovom takmičenju, to ne znači da je ne bi trebala da budem prva.”

Organizatori su mišljenja da Halima Aden može da učestvuje na takmičenju i na taj način čitavom takmičenju podari novi kvalitet predstavljajući sebe i svoju kulturu.

Halim Aden kaže da zna da ima negativnih komentara na njenu najavu da će učestvovati, ali to nju ne zanima jer svako ima pravo na svoje mišljenje i  da to ne zavisi od nje . Na taj način, učešćem na takmičenju ljepote, ona želi potaknuti žene iz svoje zajednice da budu odlučnije i hrabrije.

 

NV / foto Facebook Halima Aden

 

Na vrh