Izbori 2018. godine neće biti odgođeni bez obzira na najave pojedinih političkih partija

4. Jul 2017. | 15:59 | NV
izbori osce

Danas je u Sarajevu potpisan Memorandum o razumjevanju između Centralne izborne komisije BiH i Misije Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi u Bosni i Hercegovini. Memorandum su potpisali Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK BiH i ambasador Jonathan Moore, šef Misije OSCE u BiH.

Potpisivanjem današnjeg Memoranduma  Misija OSCE-a u BiH nastavlјa pružati pomoć Centralnoj izbornoj komisiji BiH u pribavlјanju stručnih mišlјenja i stavova relevantnih međunarodnih organizacija (uklјučujući, između ostalih, Venecijansku komisiju Vijeća Evrope i Ured OSCE-a za demokratske institucije i lјudska prava) o svim pitanjima koja su u nadležnosti Centralne izborne komisije BiH. Memorandum omogućava i provedbu projekata u cilјu unapređenja izbornog procesa kao i unapređenja u domeni ispunjenja ostalih odgovornosti Centralne izborne komsije BiH.

Saradnja Centralne izborne komisije BiH i Misije OSCE-a u BiH faktički postoji sve vrijeme od uspostavlјanja Centralne izborne komisije BiH do danas.

Povodom izjava pojedinih političara da je, ukoliko ne bude izmijenjen Izborni zakon BiH, upitno održavanje općih izbora 2018. godine, predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić je kazala da je zakonska obaveza Komisije da raspiše opće i redovne izbore, što će učiniti u maju 2018. godine.

“Ne vidimo nijedan razlog da to ne učinimo. Mislim da bismo, da to ne učinimo, svi završili u tužilaštvu, jer bismo kršili zakon. Izbori će biti održani prve nedjelje u oktobru 2018. godine. Jedini razlog da to ne bude u prvoj nedjelji oktobra, ukoliko se to slučajno poklopi s nekim vjerskim praznikom. To ćemo onda pomjeriti”, rekla je Hadžiabdić.

Šef Misije OSCE-a u BiH je kratko izjavio kako do odgađanja izbora neće doći.

 

NV / NAP

Na vrh