Izetbegović: Ako Zukić dokaže nevinost vraća se na poziciju sekretara SDA, opet će biti nezadovoljnih u SDA

13. Aug 2017. | 19:00 | NV
izetbegovic sa(2)

Amir Zukić neće obavljati dužnost generalnog sekretara Stranke demokratske akcije sve do okončanja sudskog procesa koji se vodi pred Općinskim sudom u Sarajevu za nezakonita zapošljavanja u javna preduzeća, piše agencija Patria.

Potvrdio je to i predsjednik SDA Bakir Izetbegović u intervjuu za portal Faktor kazavši da “ukoliko Zukić dokaže i potvrdi svoju nevinost tada će biti vraćen na poziciju generalnog sekretara“. Zukić je uhapšen u februaru ove godine i sve do 21. jula nalazio se u pritvoru. Pušten je da se brani sa slobode kao i svi ostali uhapšeni u predmetu Bosna. Zukiću je određena i mjera zabrane kontakta sa drugim osumnjičenim kao i svjedocima.

Optužnicom su obuhvaćeni i potpredsjednici SDA Asim Sarajlić i Mirsad Kukić, ali oni svoje stranačke i političke funkcije obavljaju nesmetano i nemaju nikakve sankcije vrha SDA. Zukić se, kako navode izvori Patrije, ne pojavljuje u centrali SDA i sve svoje aktivnosti sveo je na minimum. To je i razumljivo s obzirom da je njegova porodica bila na udaru dok je bio u pritvoru. Na imanju u Visokom ubijen je jedan od Zukićevih konja, a njegova supruga Elma prijavljivala je policijskim agencijama da je nepoznate osobe prate.

Advokati koji rade na ovom predmetu smatraju da će suđenje trajati oko dvije godine. Planirano je svjedočenje 96 svjedoka.

Uzimajući u obzir da su naredne godine Opći izbori, a sva trojica optuženih funkcionera SDA su i parlamentarci (Sarajlić je zastupnik u Državnom parlamentu, Zukić i Kukić poslanici u Parlamentu FBiH) te postoji velika mogućnost da se njihova imena neće naći na listama. Indirektno je to poručio i Izetbegović.

“Bit će turbulencija i nezadovoljstava ponovo kad se budu pravile izborne liste, ali je SDA u stanju da sve te probleme prevaziđe.”

Govorio je Izetbegović i o statusu Šemsudina Mehmedovića kojem je izrečen javni ukor Predsjedništva SDA 24. aprila, ali koji nikada nije povučen. Iz SDA su izbačeni Senad Šepić, Salko Sokolović i Sadik Ahmetović. Mehmedović je mudro odigrao tvrdeći da će djelovati po sopstvenoj savjesti i neće se priklanjati Nezavisnom bloku u Parlamentu BiH. S druge strane, vrh SDA ne može ignorisati činjenicu da Mehmedović ima bezuslovnu podršku SDA Tešanj. Izetbegović je kazao da se sa “Mehmedovićem čujem i sretnem, cijenim da se neće ponoviti nesporazumi koje smo s njim imali.”

Mehmedović je ranije kazao da je uvrijeđen javnim ukorom, a ostaje da se vidi da li će i zvanično biti povučen.

 

NV / NAP

Na vrh