Izetbegović: Čović je majstor u izbjegavanju suštinskih odgovora

13. Jul 2017. | 16:59 | NV
izetbegovic(38)

Nakon sastanka s liderom HDZ-a Draganom Čovićem, predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da se ništa suštinski nije dogodilo na sastanku, piše agencija Patria.

“Tema razgovora bila je aktuelna situacija, koalicija koja nema puni kapacitet i kako ipak u ovakvoj situaciji napraviti neke korake a ne izgubiti godinu i po dana do izbora u oktobru. Ništa posebno nije zaključeno osim da treba čuvati kakvu takvu stabilnost”, kazao je Izetbegović.

Kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona Izetbegović je rekao da od toga vjerovatno nema ništa. Čović je jučer na sastanku s Dodikom rekao da su prijedlozi o izmjenama Izbornog zakona otprilike i stajalište SDA.

“Zamolio bih Čovića da takve stvari ne radi, da ne bih morao ovako da demantujem. SDA ima svog predsjednika i portparola i ima ko da iznosi njene prijedloge, tako da to nije fer da gospodin Čović izmijeni ono što je bilo približeno sa SDA i da napravi neke dvotrećinske većine od onoga što je bilo 50 posto, da iskoči iz prijedloga Sejdić-Finci i da onda kaže da je to prijedlog SDA. Dakle, poslije takvih izmjena to više nije prijedlog SDA i nije nikada ni bio dok se za to ne pronađe neka potrebna većina. Čović uprkos mome upozorenju postupa na jedan nefer način. Stavovi su trebali biti usaglašeni, a ne ovako jednostrano krenuti kao što je krenuo HDZ, pa se onda čuditi zašto nešto ne ide. Stvari nisu bile dogovorene i neće tako ići, barem ne kako je to pokrenuo HDZ i HNS. Pokušat ćemo nešto realnije, bliže onome što se može prihvatiti u okviru rješavanja Sejdić-Finci.”

Kada je u pitanju odnos s liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem, Izetbegović je istakao da je teško ostvariva bilo kakva komunikacija s njim.

“Teško je s Radončićem biti u koaliciji, i inače teško je s njim imati bilo kakvu relaciju. Valjda smo svi upoznali Radončića nakon njegovog prisustva četvrt vijeka u glavnom gradu BiH. Ono što je bilo do mene, ja sam se zaista trudio, pokušavao. Svaki naš sastanak bio je na moj poziv, uložio sam truda, prelazio preko mnogo toga, preko stvari i preko kojih se ne može preći.”

Izetbegović je istakao kako je politička situacija u BiH daleko bolja nego što se želi prikazati.

“S obzirom kakve kompleksne koalicije se u BiH moraju praviti, kakve rogove treba složiti u bh. političkoj vreći, ipak stvari ne stoje i ne idu tako loše. Jučer u Trstu smo dogovorili četiri projekta bitna za BiH, a onda smo imali da predstavnici RS-a u Vijeću ministara prihvate i Transportnu zajednicu, a onda se izmaknu hrvatski predstavnici. Činimo koliko možemo, ali me začuđuje jedno takvo ponašanje. Ako Hrvati žele biti nosioci evropskih vrijednosti, zašto onda miniraju jednu takvu važnu stvar kao što je zajednica koja se bavi strategijom transporta, gdje BiH uz sve ostale balkanske zemlje treba da bude dio toga. Te stvari zapinju, imaju svoje krize, imamo probleme, ali ih prevazilazimo. BiH se kreće, sporo, ali sigurno ka EU, ka aktiviranju MAP-a i ekonomski pokazatelji u Federaciji su najbolji na Balkanu.”

Predsjednik SDA je kazao kako je pitao Dragana Čovića zašto koči procese, ali kaže da je Čović majstor u izbjegavanju suštinskih odgovora.

“Pitao sam Čovića zašto koči, ali on je majstor da ne dobijete baš suštinske odgovore. On smatra da bi Zvizdić to trebao spretnije da vodi, da bi trebalo zovnuti neke druge ministre itd, ali sve to nije razlog da HDZ bude protiv i da izgubimo nekih 100, 200 miliona eura projekata. Nisam dobio odgovore koje zaslužujem kao neki partner Čovića i HDZ-a. Mislim da bi se Čović trebao više okrenuti onima s kojima živi, dakle SDA-u, Bošnjacima, jer svaki put kada je taj spreg bio zdrav, to je funkcionisalo, išli smo naprijed, a sprega Banja Luke i HDZ-a ne bih rekao da može donijeti išta dobro i za koga. Sprega dvojice protiv jednoga u BiH ne može ništa dobrog dati uključujući i Hrvate. Mislim da nam je takvo historijsko iskustvo.”

On je govorio i o mogućnostima da dođe do smjene Denisa Zvizdića s čela Vijeća ministara i Fadila Novalića s mjesta federalnog premijera.

“Ne bih rekao, ali postoji mogućnost da se sve pretvori u jedan politički limb, jednu agoniju koja nikome nije potrebna. Možda neko može na tome dobiti poneki politički poen ali sumnjam, jer će to birači osuditi, birači očekuju da se konačno nešto radi u ovoj zemlji, da se nastavi evropski put i provedba reformske agende, a ovo jedno politikanstvo oko obaranja Vijeća ministara dobro znajući da se novo ne može imenovati, dovođenje u rad Federalne vlade koja ima jasne i dobre pokazatelje. Vijeće ministara je u posljednje dvije godine imalo bitno više sjednica i strategija nego prethodno. Slična stvar je i sa Federalnom ladom. Stvari nisu sjajne, ali konačno se vidi neki tračak svjetlosti na kraju tunela. BiH je pokrenuta na evropskom i NATO putu, i zašto onda obarati takve vlade.”

Izetbegović je na kraju istakao da SDA nije odgovorna za zastoje u donošenju nekih ključnih zakona u Državnom i Federalnom parlamentu.

“SDA nije odgovorna, jer SDA je uvijek nanovo spremna napraviti koalicije, pružiti ruku, prihvatiti svaki zakon koji vodi ovu zemlju naprijed, od onoga o PIO, o borcima, o oporezivanju kladionica”, zaključio je Izetbegović.

 

NV / NAP

Na vrh