Izetbegović i Mektić: Neka Kolinda Grabar-Kitarović pogleda u svoje dvorište

7. Dec 2016. | 18:01 | NV
kolinda

Još uvijek se nije stišala bura nakon nediplomatskih izjava predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o stanju u Bosni i Hercegovini. Spočitava joj se nepoštivanje naše države, ali i preuveličavanje i iskrivljavanje činjenica. Danas su u odvojenim prilikama reagovali bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

“Predsjednica Grabar-Kitarović očigledno nije postupila tako, čime je pokazala nepoštovanje prema Bosni i Hercegovini i njenom rukovodstvu. Nije dobro BiH nazvati neemancipiranom zemljom, komentarisati odijevanje Bošnjaka i Bošnjakinja, preuveličavati problem tzv. islamskog ekstremizma u BiH, recimo dodavati dvije nule na broj povratnika sa stranih ratišta… Sa sirijskog ratišta se vratilo 46 osoba iz BiH dakle, par desetina a ne par hiljada kako je to ustvrdila predsjednica Hrvatske. U prošloj godini nije zabilježen niti jedan odlazak na strano ratište iz BiH. Naše službe sigurnosti aktivno se i uspješno nose s ovim problemom, razmjenjuju podatke i iskustva s nadležnim službama, uključujući i one u Hrvatskoj. I u Hrvatskoj buja ustaški ekstremizam, i Hrvati odlaze na strana ratišta poput ukrajinskog, u Jasenovcu je otkrivena spomen-ploča s nacističkim pozdravom, javnost se čudila nekim fotografijama s ekstremističkim barjacima, pa smo mi iz BiH izbjegavali da takve pojave komentarišemo… Nadam se da će predsjednica Grabar-Kitarović ubuduće postupiti tako, odnosno brinuti o vlastitom dvorištu a nama prepustiti brigu za naše”, rekao je Izetbegović.

 

Mektić: Ovo je osveta

Dragan Mektić smatra da su potezi hrvatske predsjednice, ustvari, osveta. “Hrvatska se sveti BiH zbog slučaja Orašje. Neka hrvatska predsjednica pogleda istini u oči kad su u pitanju žrtve u Jasenovcu“, izjavio je Mektić.

“Došao je red da za nedjela počinjena u prošlom ratu odgovaraju oni koji su ih činili nad srpskim stanovništvom. Hrvatskoj su puna usta podrške za BiH i njen evropski put, ali ako Hrvatska predstavlja EU, da Bog da ja nikad ne otišao u nju“, zaključio je ministar Dragan Mektić.

 

NV / foto predsjednica.hr

Na vrh