Izetbegović: Odbio sam trgovati žrtvama, istinu neka utvrdi Sud

23. Feb 2017. | 15:51 |
bakir0(1)

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH još jednom je danas kazao da se revizija presude odnosi na utvrđivanje isitine o događajima za koje je odgovoran režim Slobodana Miloševića i da ga začuđuje poistovjećivanje vlasti u Srbiji sa vlastima u RS-u, piše Patria.

On je pozvao kolege da ne izlaze iz vlasti, a da će on ustrajati na pravu da BiH traži istinu pred domaćim i stranim sudovima. On je kazao da ne očekuje brzu odluku, te da sudovi rade sporo i temeljito.

Na optužbe da je on napustio sjednicu i time blokirao dalji rad Predsjedništva BiH i institucija, Izetbegović je kazao da on radi ono što nalaže Ustav BiH, zakon, poslovnik o radu.

“Svaka odluka mora proći kroz Sekretarijat, a gospodin Ivanić je direktno ponudio odluku. Gdje počinje kriza, tamo gdje se mene pokušava optužiti i zaustaviti što se obraćam sudovima. Koga ćemo poštovati i po čijim odlukama ćemo se ravnati ako ne po sudovima gdje sjede međunarodne sudije”, kazao je Izetbegović.

O statusu agenta Sakiba Softića i njegovom mandatu može samo presuditi sud u Hagu, napomenuo je Izetbegović navodeći da njegov mandat može prestati samo drugom odlukom Predsjedništva BiH.

Izetbegović je kazao da je odbio trgovati žrtvama, i da to nije i neće činiti.

“Desio se genocid, agresija i neka se kolege pokušaju staviti u kožu svojih komšija. To nisu učinili Bošnjaci”, kazao je Izetbegović.

“Ovdje se radi o odgovornoj politici. Zato što su krunski dokazi došli kroz krunski proces onaj za Ratka Mladića i onda vam treba par mjeseci da prođete kroz to”, kazao je on objašnjavajući zašto se čekao “posljednji trenutak za predaju zahtjeva za reviziju presude.”

“Nije ovo država koja pripada Bakiru Izetbegoviću niti Bošnjacima. Ako uzrokuju krizu svi će da trpe. Nisam pristao na to da se stvari guraju pod tepih. Neću napuštati vlast ali neću ni odustati od istine da se utvrdi pred nepristrasnim sudom gdje sjede eksperti. Neka svi razmisle šta se dešavalo posljednjih 25 godina.”

 

NV / nap.ba

Na vrh