Izetbegović oštro na Radončića: Bošnjake mora predstavljati ugledna osoba koja liči na vlastiti narod

26. May 2017. | 23:04 | NV
bakirizetbegovic

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA obratio se danas članovima i gostima tokom obilježavanja 27. godišnjice postojanja Stranke demokratske akcije, a tokom jednosatnog govora prisjetio se historije, početaka, agresije, piše novinska agencija Patria.

Izetbegović se u većem dijelu govora žalio na stanje i odnos drugih prema SDA, nezadovoljan je i radom medija.

“Pritisak na SDA raste, čini se kao da se svi ujedinjuju protiv SDA i njenog rukovodstva. Izmišljaju se greške, ne priznaju uspjesi, ili, što je posebno opasno za kompletnu BiH – ne dozvoljava se ostvarivanje ciljeva od kojih zavisi i država i narod. Razlog tome je što SDA mnogima stoji na putu postizanja štetnih ili sebičnih ciljeva. I neće im se ukloniti”, kazao je Izetbegović.

Dodao je da Dodik tvrdi da može podijeliti BiH. Ili barem vratiti stanje na ono što on zove “izvornim Dejtonom”.

“Dakle, poništiti reforme koje smo postigli u vremenu 1996-2006. Dodik već deceniju zaustavlja i slabi BiH, SDA zaustavlja i slabi Dodika. Rezultat? Dodik je odstranjen iz vlasti na državnom nivou, iz diplomatskih predstavništava, završio je na crnoj listi State Departmenta, protiv njega je pokrenut postupak pred Sudom BiH i nedavno je davao pred Tužilaštvom BiH izjavu, Dodik se zavadio sa međunarodnom zajednicom, entitet RS je doveden do ekonomskog kolapsa zbog njegove konfliktne politike – sam Kanton Sarajevo ima jaču ekonomiju i pribere više poreza od cijele RS! Dodik je počeo da popušta – prije par dana uputio je pismo OUN u kom se posipa pepelom, obećava da neće raditi na secesiji RS od BiH… i optužuje SDA za izazivanje kriza u zemlji”, kazao je Izebegović.

Predsjednik SDA osvrnuo se i na djelovanje HDZ-a.

“HDZ, odnosno HNS, je odlučio da radi na reviziji istorije – pokušava HZ Herceg Bosnu predstaviti u pozitivnom svjetlu, a  HVO pozicionirati kao vojnu snagu koja je branila BiH. U isto vrijeme zagovara neku novu federalizaciju, mada se više nema šta “federalizirati” u Federaciji BiH koju čini 10 kantona sa vlastitim zakonodavnim tijelima i ustavima. Iskušavaju se izgleda šanse da se ipak formira treći entitet koji bi po principu diskontinuiteta okupio sve općine sa hrvatskom većinom u Federaciji BiH. SDA neće pristati ni na kakve nove podjele, naročito ako su bazirane na etničkom principu”, dodao je Izetbegović.

Nezaobilazna tema Izetbegovića bio je i lider SBB-a Fahrudin Radončić.

“Lider SBB čini sve da oteža funkcioniranje koalicije i za to optuži SDA. Nakon lokalnih izbora, kada mu je stranka doživjela izborni pad, ponovo je zaratio sa nama. Radončić po treći put kreće u kampanju za člana Predsjedništva BiH i SDA mu stoji na putu. SDA neće dopustiti da Bošnjake predstavlja čovjek kojim se bave sudovi u Sarajevu i Prištini, čovjek koji zavađa Bošnjake i koji ih je optužio da su krivi za rat u BiH.

Za ovu izjavu je dobio čestitke Dodika, Krajišnika i Plavšićke. Radončićevi mediji već dvije decenije unose nemir i zabunu među Bošnjake iskrivljujući istinu i napadajući svakog istaknutog pojedinca u našem narodu, pritom dobro pazeći da se ne zamjere srpskim i hrvatskim liderima. Bošnjake mora predstavljati ugledna osoba koja liči na vlastiti narod, bliska sistemu vrijednosti koji naš narod baštini, i SDA će 2018-te ponovo ponuditi takvog kandidata”, kazao je Izetbegović.

Lider SDA pohvalio se i kako su problemi posrnulih firmi  koji nisu silazili sa TV ekrana, poput Aide, Dite, Konjuha, TTU, Gredelj-Dobošnice i drugih riješeni.

“O ovome nije bilo na TV jer pozitivne vijesti očigledno nisu zanimljive medijima”, istakao je Izetbegović te iskazao stav i u vezi četvorke u Parlamentu BiH.

“Četvorica poslanika SDA u PS BiH su počeli praviti probleme nezadovoljni svojom pozicijom u SDA nakon 6. Kongresa. Nikada nakon ranijih kongresa SDA nije se manifestiralo ovakvo ponašanje, iako je i ranije bilo nezadovoljnih. Na unutarstranačkim izborima uvijek bude gubitnika. I ja, i mnogi ugledni kadrovi SDA smo gubili na kongresima SDA, ali nismo pravili raskole, probleme Stranci i državi. Nastavljali smo provoditi politiku SDA i nikada se od nas nisu mogli čuti disonantni tonovi u odnosu na organe, odluke i rukovodstvo SDA. Na sjednici Predsjedništva stranke od 24.04.2017. donesene su mjere kojima je Senad Šepić isključen iz SDA, a ostalima su izrečene mjera javnog ukora. Trojica poslanika su nakon ovoga istupili iz Kluba poslanika SDA u PS BiH, osnovali vlastiti Klub, te su brisani iz članstva Stranke. Vrijeme popuštanja pred drskošću i sebičnošću umišljenih članova stranke je iza nas. SDA će ubuduće sankcionisati svakog ko bude postupao protivno stavovima rukovodstva, ko bude nanosio štetu ugledu Stranke i interesima Bosne i Hercegovine”, dodao je Izetbegović.

 

NV / NAP

Na vrh