Izetbegović: Poštovat ću odluku suda, ali je ne mogu respektovati, ona je politička

9. Mar 2017. | 18:05 | NV
bakir izetbegovic revizija foto patria

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je novinarima u Sarajevu da je duboko povrijeđen jer Međunarodni sud u Hagu nije prihvatio aplikaciju za reviziju presude u slučaju BiH protiv Srbije za genocid, piše Patria.

Izetbegović je rekao da se radi o političkoj a ne pravnoj presudi.

“Poštovat ću odluku suda, šta mogu drugo, ali je ne mogu respektovati”rekao je Izetbegović.

Međunarodni sud pravde u Haagu odbio je danas zahtjev BiH za reviziju presude protiv Srbije. Sud je 2007. godine Republiku Srpsku osudio za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, i za zločine u drugim dijelovima zemlje, dok je Srbija kažnjena jer nije spriječila genocid.

Agent Sakib Softić podnio je zahtjev za reviziju ove presude krajem februara 2017. Probosanske stranke smatraju da je tadašnja vlast Srbije aktivno učestvovala u genocidu u BiH, da za to postoje dokazi, no Sud u Hagu nije priznao legitimitet agenta Softića, jer nije dobio saglasnost za traženje revizije od srpskog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Izetbegović je rekao da je Sud zatvorio svoja vrata pred žrtama, prije nego je i razmatao njihovo pitanje.

“Sud se nije oslonio na vlastite dokumente, na Statut…, jer da je to uradio, sigurno ne bi odbio Softića“, rekao je Izetbegović. On je rekao da smatra da je Međunaroni sud u Hagu odgirao političku igru kada je riječ o reviziji presude u slučaju BiH protiv Srbije.

“Sud je jako dobro znao stav Mladena Ivanića i znao je da se u Predsjedništvu ne možemo usaglasti oko revizije”, rekao je Izetbegović. On je rekao da smatra kako je Sud danas zatovrio vrata pred onima koji traže pravdu.

“Sud je potvrio da nema ravnopravnosti za male. Njima pripadaju mrvice pravde. Dobili smo ih prije deset godina. Sud je zatvorio oči pred onim što se desilo. Presuda ni približno ne oslikava ulogu Miloševićevog režima u onome što se desilo. Mi ćemo učinili sve da se to ne zaboravi”, rekao je Izetbegović.

Na pitanje kako komentariše optužbe Emira Suljagića i Fahrudina Radončića da je kriv jer je zahtjev za reviziju odbijen, Izetbegović je rekao da “ništa drugo od njih nije ni očekivao, i da oni nisu relevantni da mu drže lekcije“. On je dodao i to da je svjestan da će njegovi oponenti današnju odluku Suda koristiti u predizbonoj kampanji za prestojeće izbore.

“Baš me briga šta će biti sa mojom političkom karijerom. Duboko sam povrijeđen odlukom Suda”, rekao je Izetbegović.

Na pitanje novinarke Patrije Amine Čorbo-Zećo šta očekuje od premijera Srbije Aleksandra Vučića koji naredne sedmice dolazi u posjetu BiH, Izetbegović je rekao da očekuje da će Vučić smirivati odnose između BiH i Srbije.

Na dodatno pitanje novinarske Patrije da li smatra da je hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izdao hrvatski narod, jer nije podržao zahtjev za reviziju presude, Izetbegović je rekao da je to možda preteška riječ, „ali je Čović u svakom slučaju trebao stati uz svoj narod“.

“Ovo jeste težak udarac, ali bi bilo puno teže da nismo probali”, komenatrisao je Izetbegović razloge podnošenja zahteva za reviziju presude iz 2007. Na pitanje novinara šta je konkretno htio dobiti ovom revizijom, obzirom da „Miloševićeva Srbija više ne postoji“, Izetbegović je rekao da je želio da se sazna istina, na kojoj bi se gradilo povjerenje između BiH i Srbije.

 

NV / nap.ba

Na vrh