Izetbegović primio ambasadoricu Maureen Cormack i šefa Delegacije EU u BiH Lars-Gunnara Wigemarka

5. Oct 2017. | 20:41 | NV
izetbegović-cormackwigemark4

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio ambasadoricu je SAD-a Maureen Cormack i šefa Delegacije EU u BiH Lars-Gunnara Wigemarka.

Razgovarano je aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini s posebnim akcentom na ubrzanje euroatlantskog puta BiH, nastavak reformskih procesa i izmjene izbornog zakonodavstva.

Izetbegović je naglasio značaj donošenja izmjena zakona o akcizama, čime bi se aktiviralo 500 miliona eura za investicije. To bi omogućilo pokretanje ciklusa izgradnje infrastrukturnih objekata širom BiH. Dodao je da se pri tome mora poštovati princip namjenskog utroška sredstava, po kojem bi se sredstva od akciza koristila isključivo za cestogradnju, te princip potpune transparentnosti, koja će bh. javnosti omogućiti da u svakom trenutku ima  informaciju o tome na koje projekte se troše prikupljena sredstva.

Izetbegović je ponovio i stav o izmjenama izbornog zakonodavstva, naglasivši da sva rješenja moraju zadovoljiti demokratske principe i najviše standarde ljudskih prava, kao i onemogućiti eventualne daljnje etničke podjele. Istaknuo je da je pri tome potrebno poštivanje odluka Ustavnog suda BiH i presuda međunarodnih sudova, kao i da izmjene izbornog zakona treba da budu u skladu s Ustavom BiH i Ustavom Federacije BiH.

Tokom razgovora istaknuto je da SAD i EU daju punu podršku Bosni i Hercegovini na putu ka EU, te da podržavaju sva konstruktivna nastojanja da se prevaziđu trenutne razlike u političkim stavovima.

Istakli su i odgovornost svih bosanskohercegovačkih političara da osiguraju da se opšti izbori 2018. godine održe nesmetano i da institucije budu pravovremeno formirane. Član Predsjedništva BiH Izetbegović obavezao se na otvoren i produktivan dijalog sa ostalim političkim liderima.

Ambasadorica Cormack i ambasador Wigemark naglasili su da bilo koji prijedlog mora uvažavati sudske odluke i vladavinu prava, te učiniti da zemlja bude bliža standardima Evropske unije.

 

NV

Na vrh