Izetbegović se sastao sa predsjednikom Parlamenta Republike Kazahstan

11. Sep 2017. | 15:58 | NV
Izetbegović i Nigmatulin 1

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sastao je se s predsjednikom Parlamenta Republike Kazahstan Nurlanom Nigmatulinom, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Konstatovano je da su odnosi BiH i Kazahstana dobri i prijateljski, te da postoje veliki potencijali za njihovo unapređenje.

Potvrđeni su interesi obje zemlјe za unapređenje ekonomske saradnje, kako na planu investiranja, tako i u pogledu povećanja trgovinske razmjene.

Sagovornici su se složili da je u narednom periodu potrebno intenzivirati kontakte na svim nivoima, unaprijediti ugovorne odnose zaključivanjem odgovarajućih međudržavnih sporazuma te organizovati razne vidove poslovnih foruma na kojima bi se prezentovali potencijali i projekti za ekonomsku saradnju.

Istaknuto je da BiH može biti dobar partner Kazahstanu za ekonomsku saradnju jer ima veoma povoljan geografski položaj u blizini EU tržišta, perspektivu članstva u EU, prirodne resurse i mogućnosti za ulaganja u energetske objekte, metalnu, prehrambenu i namjensku industriju.

Nigmatulin je zahvalio Izetbegoviću za posjetu Kazahstanu i učešće na Prvom summitu Organizacije islamske saradnje posvećenom nauci i tehnologiji, naglasivši da Izetbegovićeva posjeta predstavlja snažan impuls jačanju odnosa i razvoju saradnje između BiH i Kazahstana.

 

NV

Na vrh