Izetbegović: Znao sam za pismo iz maja i pokušali smo doći do pravde, neću podnijeti ostavku

10. Mar 2017. | 15:00 | NV
bakir izetbegovic glavni odbor foto patria

“Nemam namjeru podnijeti ostavku na mjesto člana Predsjedništva BiH jer mislim da činim ono za šta me moj narod i izabrao”, poručio je danas predsjednik SDA Bakir Izetbegović – prije sjednice Glavnog odbora ove stranke koja se održava u Sarajevu, piše Patria.

Izetbegovićevu ostavku zatražili su politički lideri iz FBiH jer javnost nije upoznao sa pismom Međunarodnog suda pravde iz maja 2016. godine. U tom je pismu napisano da u slučaju pokretanja revizije presude, BiH mora imati novog agenta, jer Sakib Softić nema mandat.

“Znao sam za pismo suda iz maja 2016. u kojem je Softić obaviješten da nije agent. Međutim, taj papir nije bio utemeljen na statutu i pravilima suda, niti na praksi suda. Softić je dva puta zastupao BiH, Srbija je pokrenula reviziju i tada je Softić imao legitimitet. Sud je dva puta zaustavio pokušaj revizije, prvi put preko registrata, a drugi put obraćanjem članovima Predsjedništva BiH. Softić se potrudio i ja mu čestitam”, kaže Izetbegović.

Na novinarski uput zašto nije obavijestio javnost o ovom pismu, predsjednik SDA je rekao da nije ništa krio.

“O svemu sam obavijestio članove pravnog tima koji je radio na reviziji. Cijenili smo da vrijedi pokušati, da treba sve učiniti za pravdu u ovoj zemlji i da ne treba ispustiti šansu ili obazirati se na to što je neki registrar sam po sebi nešto odgovorio. Išli smo dalje, smatrajući da ćemo valjanom aplikacijom ubijediti sudije. Nikada se nisu pozvali ni na šta, ni na statut ni na pravila”, kazao je Izetbegović.

Odluka da se ide u reviziju nije moja, kazao je Izetbegović, i dodao:

“Dao sam podršku za odluku i zbog toga se ne kajem. Ponovo bi sve isto uradio. Ono što je presuđeno prije  deset godina uopće ne korespondira sa ulogom Srbije u bosanskohercegovačkom zlu, pokolju, etničkom čišćenju i genocidu. Kao što se Jevreji bore za pravdu i istnu, da se strane ne izjednače, i mi ćemo to nastaviti da radimo”, naglasio je Izetbegović.

 

NV / nap.ba

Na vrh