Izložba “Actopolis – umjetnost djelovanja“ u Beču

28. Sep 2017. | 18:46 | NV
1503682579Actopolis_Atina

Krizne situacije su za mnoge evropske gradove u međuvremenu postale trajno stanje. Kako su se društva u gradovima jugoistočne Evrope promijenila nakon događaja kao što su protesti u Gezi parku u Istanbulu, ili na Sintagma trgu u Atini, ili nakon zatvaranja takozvane Balkanske rute? Kako reaguju kulturni djelatnici na promjenu gradova u mjesta “alternativnog egzotičnog turizma katastrofa i preživljavanja”? Sve glasnije i intenzivnije se govori o stvaranju raznolike javnosti koja ovaj naziv i zaslužuje, o zajednicama koje ne definiše izolacija.

Platforma “Actopolis“ je poziv na interdisciplinarno, prekogranično i kulturološki raznoliko djelovanje u uređenju gradova. Od 2015. godine “Actopolis“ udružuje preko 70 arhitekata, urbanista i aktivista iz Sarajeva, Ankare, Zagreba, Mardina, Atine, Beograda, Bukurešta i Oberhauzena kako bi podigli svijest o aktuelnim gradskim pitanjima, inicirali dijaloge i stvorili mjesta različitih mogućnosti. U svakoj zemlji sprovedeni su urbani projekti, a rezultati višegodišnje saradnje biće predstavljeni na izložbi “Actopolis – umjetnost djelovanja“ u Arhitektonskom centru u Beču (Architekturzentrum Wien) od 7. do 15. oktobra 2017. godine.

“Actopolis“ je projekat Gete Instituta i organizacije “Urbane Künste Ruhr“ koja se bavi mogućnostima korištenja i uređenja vidljivih i skrivenih mjesta urbanog života. Zajedno sa izložbom na istoj lokaciji će biti otvoren i festival “Urbanize!“ koji je posvećen gradu kao mjestu demokratske obnove, metodama organizacije zajednica, samoorganizovanju u stambenim zgradama i mnogim drugim temama.

 

NV

Na vrh